'Snelheidsmeterspaarpot' in Noord-Brabant

woensdag 23 oktober 2019
timer 2 min
De provincie Noord-Brabant past snelheidsmeters toe die niet beboeten bij snelheidsovertredingen, maar juist belonen bij goed gedrag. De provincie stelt op deze manier het aantal snelheidsovertredingen met een kwart teruggebracht te hebben.

De provincie wil de 'snelheidsmeterspaarpot' inzetten om het aantal verkeersdoden in de provincie terug te dringen. In Noord-Brabant vielen vorig jaar 150 verkeersdoden op een landelijk totaal van 678. 

Paar cent

De snelheidsmeter wordt alleen binnen de bebouwde kom toegepast. Als een automobilist de meter passeert met een toegestane snelheid, spaart de gemeente een paar cent voor bijvoorbeeld speeltoestellen of maatschappelijke projecten. Ook geeft de meter op een scherm aan hoe snel er gereden wordt én wat de bijdrage aan de kas is. Het is nog niet duidelijk of de snelheidsmeter ook daadwerkelijk minder slachtoffers oplevert. 

Elf gemeenten

In de provincie staat sinds vorig jaar mei een snelheidsmeterspaarpot. Deze wordt telkens, zodra het vooraf bepaalde doel is behaald, verplaatst. Elf gemeenten hebben de spaarpot inmiddeld mogen uitproberen. Ook Amsterdam en Den Haag houden een proef. "Met de snelheidsmeterspaarpot willen we op een positieve manier aandacht vragen voor verkeersveiligheid", aldus gedeputeerde Renze Bergsma. "De insteek van de spaarpot is dan ook gewenst gedrag belonen in plaats van ongewenst gedrag afstraffen. Het doel blijft hetzelfde, namelijk ervoor zorgen dat weggebruikers zich aan de snelheidslimieten houden."

Hasselt

Ook in Hasselt (Overijssel) staat sinds kort een vergelijkbare flitspaal. Deze beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door een paar cent te 'sparen'. Deze paal is door VVN geplaatst en is de eeste in de provincie Overijssel. In de eerste paar dagen is ruim driehonderd euro opgehaald.