Sprekers OV-congres uitgelicht?

vrijdag 31 januari 2014
timer 4 min
Tijdens de vijfde editie van het Nationaal Congres Openbaar Vervoer op 27 en 28 maart in Amersfoort, zullen verschillende sprekers uit binnen – en buitenland ingaan op de stand van zaken binnen het OV-manifest en de toekomstvisie over het OV in Nederland.

De toekomst van het OV   

Kopstukken van bijna alle OV-bedrijven schoven vorig jaar aan tafel om tot een betere samenwerking in het OV te komen. Het motto: ‘sneller en beter, van deur tot deur’ teneinde goede en creatieve ideeën op tafel krijgen, maar ook concrete initiatieven stimuleren, ondersteunen en faciliteren door het aangaan van allianties met andere partijen binnen en buiten de OV-wereld. Inmiddels is het OV-manifest gelanceerd en zijn er diverse projecten gestart. Reden om vooruit te kijken naar de toekomst van het OV in Nederland. Op de site van het congres staat een voorproefje met verschillende reacties uit de OV-sector op de toekomst van het openbaar vervoer in Nederland. 

 

Sneller en beter, van deur tot deur?

Onder andere Wim Kuijken, voorzitter van Critical Review Team/Klankbordgroep Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) zal op het congres spreken. Hij zegt dat een goede samenwerking in de OV-keten cruciaal is in 201: “De LTSA formuleert een duidelijke ambitie om de reis van ‘deur-tot-deur’ verder te verbeteren. In 2014 zal het een uitdaging voor de totale OV-sector zijn om gezamenlijk invulling te geven aan de gedeelde ambitie om de reis van ‘deur-tot-deur’ te optimaliseren.”? 

Lees hier het hele interview met Wim Kuijken.

 

“Concurrentie is goed, maar je moet wel samenwerken”

“Concurrentie is goed, maar je moet gelijktijdig samenwerken, dat is de grote opgave. Concurrentie leidt tot creativiteit, tot kostenbesparing, maar je moet in het belang van de reiziger en uiteindelijk in het belang van jezelf met anderen gaan samenwerken en dat was slecht geregeld in Nederland”, vertelt Arriën Kruyt, voorzitter van Reizigersvereniging ROVER, in een interview op de website van het Nationaal Congres Openbaar Vervoer. Tijdens de 2013-editie van het congres lanceerde Kruyt het samenwerkingsinitiatief ‘Samen op reis: OpStap naar een beter OV’. Tijdens de komende editie geeft hij een update over het manifest waarbij hij de stand van zaken bespreekt en vertelt over de concrete vorderingen van zes projecten. 

Lees het hele interview hier.

 

Meer concurrentie op het nationale spoor?

Myra Koomen, derecteur Coroporate Affairs Connexxion, zal deelnemen aan een debat waarin aandacht wordt besteed aan de inrichting van de OV-sector.  “Mijn grote wens zou zijn, ook namens Connexxion, om veel meer te gaan samenwerken. Het OV manifest was een prachtig initiatief, maar hier moet nog veel meer uitvoering aan gegeven worden en laten we juist dit ook aangrijpen om met alle vervoerders samen, inclusief de NS, samen te werken aan beter, meer en veiliger openbaar vervoer en dat we de prijzen toegankelijk kunnen houden.”? 

Bekijk hier het video-interview met Myra Koomen.

Aan datzelfde debat zal ook de directuer van Veolia Transport Nederland, Manu Lageirse, deelnemen. “De toekomst van het openbaar vervoer in Nederland is een heel spannende”, vertelt hij op de site van het congres, waar hij ook dieper in gaat op het gesloten manifest van 2013: “We hebben een heel mooie start gemaakt, maar nu moeten we echt snelheid maken. Die samenwerking is goed, maar die mag nu niet stil blijven staan. We moeten ook de moeilijke dossiers gaan opnemen. Als die opgenomen worden, gaat de samenwerking nog beter worden en gaat het ook veel beter worden voor de reiziger.”
Een video-interview met Manu Lageirse vindt u hier.

 

Programma

Kijk voor het complete programma van het congres op de website.