Stalling in Leiden biedt plaats aan 4800 fietsers

donderdag 19 maart 2020
timer 1 min
Leiden is 4800 fietsparkeerplekken rijker. In de fietsenstalling onder het nieuwe Lorentz-gebouw kan iedere dag van 06.00 tot 01.00 gratis de fiets gestald worden.

Voor bakfietsen en fietsen met een kratje zijn speciale, ruimere plekken gecreëerd. Daarnaast is er een slim systeem dat aangeeft hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn per rij. Wethouder Ashley North (Bereikbaarheid) en wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) stalden afgelopen week als eerste hun fiets in de nieuwe stalling. Aansluitend ging de fietsparkeerplaats open voor publiek.

Wethouder Ashley North (Bereikbaarheid) zegt over de nieuwe stalling: “Leiden is het derde fietsparkeerstation van Nederland, na Amsterdam en Utrecht. Een groot deel van de 80.0000 treinreizigers gaat op de fiets van of naar station Leiden Centraal. Om de keuze voor duurzame mobiliteit, zoals de fiets en trein, te stimuleren willen we rondom het station voldoende en kwalitatief hoogwaardige stallingsplaatsen beschikbaar hebben. In totaal hebben we bijna 20.000 fietsparkeerplekken nodig in 2030. Deze nieuwe fietsenstalling Lorentz is een enorme stap in de goede richting.”

De gemeente Leiden en het ministerie van IenW hebben de fietsenstalling gefinancierd, ProRail en de gemeente hebben het ontwerp bedacht. De nieuwe fietsenstalling bevindt zich aan de centrumzijde van station Leiden Centraal.

Fotobron: ProRail