Stationslocaties hebben de toekomst

maandag 14 oktober 2013
timer 3 min
Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland zetten in op een toekomst waarin meer mensen kunnen wonen en werken nabij stationslocaties. GS willen nieuwe werkplekken en minimaal 50 procent van de nieuwe woningen concentreren nabij ov-knooppunten. 

Stationslocaties hebben de toekomst

Knooppuntontwikkeling


Langs de spoorlijn Amsterdam–Heerhugowaard willen GS met knooppuntontwikkeling starten. In het coalitieakkoord spraken de betrokken partijen al uit te gaan werken aan ov-knooppuntenontwikkeling. GS vinden het belangrijk om aan te sluiten bij de woonwensen van inwoners, zoals die ook naar voren komen in het rapport ‘Onderzoek vraaggestuurd bouwen’. Met ov-knooppuntontwikkeling sluiten GS aan bij de marktvraag naar centrumstedelijk wonen: goed bereikbaar en dichtbij voorzieningen zoals ziekenhuizen, scholen, winkels, cultuur en recreatie. GS streven hiermee ook naar efficiënter gebruik van het openbaar vervoer en het verminderen van de stedelijke druk op het landschap. 

Nieuw perspectief 

Gedeputeerde Talsma: “Met knooppuntontwikkeling bieden wij een nieuw perspectief. Jarenlang is fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van stations en openbaar vervoer. Maar stedelijke ontwikkelingen vinden nu vaak plaats op relatief slecht bereikbare locaties. Gemeenten, provincie en vervoerders kunnen rondom stationslocaties grote winst boeken waar het gaat om wonen, werklocaties en voorzieningen. Door investeringen te concentreren rond stations wordt de aanwezige infrastructuur beter benut: ov-lijnen en frequentieverhogingen worden rendabeler. Door vooral binnenstedelijk te bouwen sparen we tegelijk het landschap.” 

Van start met de Zaancorridor 

GS willen met ov-knooppuntontwikkeling van start gaan langs de spoorlijn Amsterdam – Heerhugowaard: de Zaancorridor. Op dat traject wil het Rijk in een frequentieverhoging investeren. Dit vergroot de bereikbaarheid en de kansen voor ruimtelijke ontwikkelingen. Door de verschillende knooppunten langs het traject in samenhang te ontwikkelen kan synergie bereikt worden. GS willen daarom samen met de gemeenten, vervoerders, vastgoedontwikkelaars en woningbouwcorporaties langs de Zaancorridor een intentieovereenkomst afsluiten en een uitvoeringsprogramma opstellen.  

Congres en leidraad ‘Maak Plaats!’

In opdracht van GS is veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om ov-knooppunten beter te benutten. In de leidraad ‘Maak Plaats! Werken aan knooppuntontwikkeling in Noord-Holland’ zijn de resultaten gebundeld en uitgewerkt. Deze publicatie laat zien hoe de infrastructuur en de ruimte beter benut kunnen worden. De provincie houdt op 27 november een congres over knooppuntontwikkeling. Gedeputeerde Talsma overhandigt dan het eerste exemplaar van de leidraad aan secretaris-generaal Riedstra van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Tijdens het congres kijken overheden, woningbouwcorporaties, vastgoedontwikkelaars en vervoerders naar de kansen die knooppuntontwikkeling biedt en wijze waarop de omslag van plannen naar uitvoering kan worden gerealiseerd.