Steeds meer Nederlanders rijden elektrisch

dinsdag 21 oktober 2014
timer 2 min
De elektrische auto's van Project A15 zijn 1000 keer gedeeld in een half jaar tijd. 35 testrijders, van Rotterdam tot Nijmegen, delen sinds dit voorjaar hun elektrische auto met zoveel mogelijk collega's, vrienden én onbekenden. De Arnhemse wethouder Henk Kok overhandigde gister de 1000ste instapper een bloemetje bij de Kleine Campus in Arnhem.

Onderzoek uit Engeland wijst uit dat 80% die overgestapt is op elektrisch rijden niet anders meer wil. Het onderzoek is uitgevoerd onder 350 overstappers. Het doel van de testrijdersactie van Project A15 is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe elektrisch rijden is.

 

Divers gezelschap

Ook autodelen is populair, bleek uit het onlangs verschenen onderzoek van TNS-NIPO. Meer dan 11.000 deelauto’s telt Nederland inmiddels, een stijging van 113% ten opzichte van 2013. Natuur & Milieu loopt voorop in deze trend en doet mee met elektrische auto’s.

 
De testrijders zijn een divers gezelschap. De gemeentes Arnhem en Nijmegen zijn twee van de ‘testrijders’: zij delen de Nissan LEAF met ambtenaren, wethouders en burgemeester. Ook bedrijvenparken, een biologisch landbouwbedrijf, ondernemers en particulieren maken deel uit van het testrijdersteam.

 

Winst voor de stad

‘Elektrisch rijden levert schonere lucht op en minder geluidsoverlast. Iedereen profiteert dus van elektrisch rijden. Daarnaast zorgt autodelen voor minder auto’s op de weg. Een winst voor de stad dus’ aldus Henk Kok, wethouder van Arnhem.

 

De testrijders bepalen zelf de verhuurprijs van hun auto. Onderlinge concurrentie leidt tot een aantrekkelijke prijs.

 

Over Project A15
Natuur & Milieu is samen met Project A15 initiatiefnemer van de testrijdersactie. Project A15 wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15. Het project Testrijders is mede mogelijk gemaakt door SnappCar, Nissan, Lease2Move, Leaseplan, Bochane en VKV-Groep.

De 35 testrijders en de locaties van de auto’s zijn te vinden op projecta15.nl/testrijders