Taxirit in zelfrijdende auto voor klanten Uber in Pittsburgh

dinsdag 23 augustus 2016
timer 2 min
Vanaf eind augustus kunnen klanten van taxidienst Uber in Pittsburgh een zelfrijdende auto bestellen. Dit meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Bloomberg. Op de plek van de bestuurder zit dus geen chauffeur, maar zal voorlopig wel een technicus zitten om alles in de gaten te houden.

De zelfrijdende taxi's die worden ingezet zijn aangepaste versies van de Volvo XC90, uitgerust met allerlei sensoren die gebruik maken van camera's, lasers, radars en gps-ontvangers. Voor nu zou het gaan om enkele auto's, maar op de website van Bloomberg staat vermeld dat er eind dit jaar honderd zelfrijdende taxi's beschikbaar zouden zijn.

 

Niet zelf ontwikkelen

Uber en Volvo hebben eerder dit jaar een overeenkomst ondertekend, waarin wordt afgesproken 300 miljoen dollar te besteden aan het ontwikkelen van een volledig autonome auto die klaar moet zijn om de weg op te gaan in 2021.  Uber zou namelijk geen interesse hebben in het zelf ontwikkelen van auto's. 


Gratis taxirit

Volgens Uber is het bedrijf het eerste dat taxiritten in zelfrijdende auto's daadwerkelijk mogelijk maakt. Via de Uber-app kunnen klanten in Pittsburgh straks een zelfrijdende auto bestellen. Voorlopig zullen de taxiritten gratis zijn, in plaats van de standaard 1,05 'dollar per mile'.

 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de prijzen zo laag uitkomen, dat taxiritten met de zelfrijdende auto, zelfs voor langere ritten in buitengebieden, goedkoper zullen zijn in een zelfrijdende Uber dan in een privé-auto. 

 

Bron en meer informatie: Bloomberg