Test vernieuwe tramlijn Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein

dinsdag 4 augustus 2020

De laatste werkzaamheden op de trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein worden deze zomer afgerond. Ondertussen worden er al tests uitgevoerd. Spoor, wissels en bovenleiding zijn inmiddels vervangen. Op 31 juli is de testfase gestart voor de tramlijn. 

ICT-voorziening, stroomvoorziening, in- en uitcheckpaaltjes en faciliteiten op perrons en haltes worden uitvoerig getest. Vooruitlopend op de aansluiting op het energienet worden bij de haltes daarom vanaf begin augustus tijdelijke aggregaten geplaatst. Ter voorbereiding op de winterperiode wordt in augustus ook de verwarming van de wissels getest. 

In de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 augustus zal de eerste tram over het nieuwe spoor rijden. De tram wordt ingepakt met piepschuim, om zo de ruimte tussen tram en perrons te testen. De nacht daarop rijdt er een tram naar Nieuwegein-Zuid. Tijdens deze rit zijn er ook testen met het berijden van de wissels op het eindpunt van de trambaan. De testritten worden tussen 21:00 en 07:00 gereden. In eerste instantie met lage snelheid, om die daarna op te voeren naar bedrijfssnelheid. 

De testperiode moet kinderziektes in het tramsysteem vroegtijdig te signaleren en op te lossen. De testen duren tot 7 september. Daarna krijgen de chauffeurs de gelegenheid te wennen aan de nieuwe trams. De eerste tramrit volgens dienstregeling staat geland op maandag 26 oktober. In de tussenliggende periode worden er nog afrondende werkzaamheden verricht. 

Test van de vernieuwde tramlijn. Foto: Provinie Utrecht