Testfase WEpod van start

maandag 1 februari 2016
timer 2 min
De testfase van de WEpod – het zelfrijdende voertuig zonder stuur en pedalen – is gestart. De WEpod rijdt op de Wageningen Campus. Bij een succesvolle testfase breidt de route van het voertuig zich verder uit: over de KennisAs, naar station Ede-Wageningen. Daarmee is Gelderland de eerste regio waar zelfrijdende voertuigen voor langere tijd op de openbare weg gaan rijden, gemixt met ander verkeer.

Tijdens deze testfase wordt niet alleen gekeken naar de ontwikkeling van de techniek in en om het voertuig, maar ook naar ontwikkelingen op gebied van certificering, verzekering, aansprakelijkheid, gedrag van mensen, wegbeheer en inrichting en wetgeving. Onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden werken hiervoor samen.

 

WElly en WURbie

Er rijden al zelfrijdende shuttles, zoals de Rotterdam Rivium Parkshuttle, de Heathrow shuttles en de Masdar Pods. Maar deze voertuigen rijden op speciale gesloten rijbanen. De twee WEpods gaan op de openbare weg rijden, tussen het reguliere verkeer.

 

WE staat voor Wageningen en Ede én voor iedereen (we). Aangezien er nu twee voertuigen rijden, was er ook een prijsvraag uitgeschreven voor specifieke namen voor de twee WEpods. Uit ruim 200 inzendingen zijn de volgende namen gekozen: WElly en WURby.

 

Virtueel ritje

Naast het maken van een testrit, is het nu ook  mogelijk om een virtuele rit in de WEpod te maken: er is namelijk een online simulator van het voertuig.  Klik hier voor de online simulator.

De zelfrijdende WEpod rijdt op de Wageningen Campus. Foto door: WEpod