Tevreden automobilist rijdt meer kilometers en staat minder in de file

maandag 16 juni 2014
timer 3 min
Van januari tot en met april 2014 hebben weggebruikers meer kilometers afgelegd ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het gaat om een stijging van 0,4 procent. Op jaarbasis rijden we nu 65,3 miljard kilometer op de Rijkswegen. De filezwaarte is gedaald met 5,9 procent. Dat staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schultz: 'We leggen meer kilometers af, maar dit heeft niet geleid tot meer files. Dat is een mooi gegeven.'

Bevindingen

Het aantal afgelegde kilometers blijft stijgen. De filezwaarte is niet meegegaan in deze stijging. De combinatie van uitbreiding van de wegen en invloeden van buitenaf, zoals de zachte winter, hebben geleid tot een daling van de jaarfilezwaarte met 5,9 procent, ten opzichte van vier maanden geleden. Rijkswaterstaat zet zich volop in om de doorstroming op de autosnelwegen te verbeteren. Onder meer door wegverbredingen, inhaalverboden voor vrachtwagens en verkeersmanagement. Doordat de files afnemen, stijgt de tevredenheid van de weggebruiker. Zeventig procent van de automobilisten is (zeer) tevreden over de maatregelen die worden genomen om de doorstroming te bevorderen. Tachtig procent van de weggebruikers is tevreden met Rijkswaterstaat als wegbeheerder. Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) is de verwachte hinder uitgebleven. Dit is voor het grootste deel te danken aan de weggebruiker die de adviezen rond de top erg goed heeft opgevolgd. Op de rijkswegen vielen in 2013, 32 doden minder dan in het jaar daarvoor. Dat is een daling van 36 procent.


File top 10

Ten opzichte van de vorige periode zijn de files op de A50 bij Ewijk geheel uit de file top 10 verdwenen, door meer rijstroken op de Waalbrug. Ook is de zwaarte van de files bij de nummer 1, de A20 (Hoek van Holland - Gouda) afgenomen. Nieuw in de top 10 zijn trajecten op de A9 (Alkmaar - Amstelveen) en de A28 (Zwolle – Utrecht). Voor alle trajecten geldt dat er aanpassingen worden gedaan om de doorstroming te bevorderen.

 

Opengestelde wegdelen

Er zijn deze periode twee nieuwe wegdelen opengesteld. Op de N2, de randweg bij Eindhoven, is een nieuwe aansluiting opengesteld aan de westzijde van de stad. Op de A10, de ring rond Amsterdam, is een extra rijstrook in gebruik genomen tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Amstel. De gemiddelde reistijd is hier in de spits met ongeveer een minuut verkort. 

 

Publieksrapportage

De Publieksrapportage Rijkswegennet gaat elke 4 maanden in op de ontwikkeling van de doorstroming en verkeershinder door werkzaamheden in Nederland en wat Rijkswaterstaat hieraan doet. In de rapportage staat de verandering in het aantal afgelegde kilometers, de filedruk en filetop-10, inclusief plannen voor het oplossen van die knelpunten. Openstellingen van wegen en hun bijdrage aan een betere doorstroming zijn in beeld gebracht, als ook (geplande) wegwerkzaamheden en de hinder die de weggebruiker daarvan ondervindt. Speciale thema’s die aan bod komen zijn o.a.: Verkeersveiligheid, NSS en beleving weggebruikers.

 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.rws.nl, op vanAnaarBeter en via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.