Top 10 fietsparkeren: stationsstalling Houten op de eerste plaats

vrijdag 22 maart 2013
timer 2 min
Stationsstalling Houten staat op de eerste plaats in de top 10 van fietsparkeervoorzieningen bij stations. De selectie is gemaakt door Wouter van Minderhout en Folkert Piersma, van het Programma Ruimte voor de Fiets, en nauw betrokken als projectmanagers bij stationstallingen in Nederland.

De fietsenstalling in Houten is onder het station gelegen en vanaf maaiveld toegankelijk. Het is een gratis bewaakte stalling met 3400 plekken. Vanuit de stalling is er een directe en open verbinding met het daarboven gelegen perron. Extra servicevoorzieningen, zoals een openbaar toilet. Het ontwerp is van studioSK, Movares

 

Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 300.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 400 stations. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 400.000 en groeit de komende jaren naar ruim 500.000.

 

De uitbreiding van fietsparkeervoorzieningen rondom de nieuwbouw en uitbreidingen van de grote stations in Utrecht Rotterdam, Arnhem, Delft, en Breda is in volle gang. Het gaat om voorzieningen met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 fietsen, met uitschieters naar 22.000.

Deze stallingen komen hoofdzakelijk ondergronds/inpandig. Dit vanwege de beperkte ruimte op grootstedelijke stationslocaties.

 

ProRail initieert de bouw van fietsenstallingen met gemeentes. Regelmatig zoekt ProRail naar ondergrondse oplossingen, zoals in Haarlem (op plaats 3) en naar bovengrondse, zoals de fietsflats in Amsterdam (op 7) en Apeldoorn (op 9).

 

Meer weten? Bestel hier het themanummer Parkeren van Stedebouw & Architectuur, en lees meer over fietsparekeren de top 10.