Trucks in een treintje op de snelweg

woensdag 10 december 2014
timer 2 min
In de december editie van De Ingenieur is een artikel verschenen over een selectie van toepassingen die in 2015 tot doorbraken kunnen leiden. Een daarvan zijn 'vrachtwagentreintjes' op de snelweg.

Ze rijden al in Zweden; Nederland is begin volgend jaar aan de beurt. Dan rijdt op de snelweg tussen Arnhem en Zwolle een treintje van vrachtwagens, waarbij de voorste stuurt en de achterliggende trucks automatisch volgen. "Drie voertuigen rijden elektronisch gekoppeld. Elke manouvre van de voorste wordt direct doorgegeven aan de volgers", vertelt Nico van der Klugt, woordvoerder van vrachtwagenfabrikant Scania, die de demo gaat uitvoeren. De volgwagens krijgen wel een chauffeur, vooral om in te kunnen voegen of juist los te koppelen van het 'treintje'. Bij een noodsituatie remt de vrachtwagen uit zichzelf, wat sneller gaat dan de chauffeur zelf laten reageren. Komt er een personenwagen tussen de trucks, dan zorgen de vrachtwagens zelf voor voldoende afstand. 

 

Demo van een dag

Het gaat om een eenmalige demo van een dag, die vooral is bedoeld om de samenleving klaar te stomen voor platooning. Er bestaan namelijk nog veel vragen rondom maatschappelijke acceptatie en regelgeving, en we moeten antwoord krijgen op de vraag wat het gaat betekenen voor de rol van de chauffeur. 

 

De Ingenieur 

Bron: De Ingenieur