Vialis toont Digital Twin op Vakbeurs Mobiliteit

donderdag 7 november 2019
timer 2 min
Een (r)evolutie in versnelde bruggenbouw: Digital Twin. Met een digitale 'tweeling', ofwel een identiek werkend virtueel model van een nog te bouwen brug, vinden al realistische technische en functionele testen plaats in het digitale deel, terwijl het fysieke deel nog wordt gebouwd. Bij oplevering zijn de techniek en de bediening van de brug al volledig beproefd, inclusief alle (nood)scenario's.

“Met Digital Twin zetten we een enorme stap vooruit”, zegt Marco de Jong, manager ontwerp bij Koninklijke VolkerWessels-onderneming Vialis. “We versnellen niet alleen het bouwproces door gedurende de bouw al alle systemen in een volledig overeenkomstige virtuele omgeving te testen, maar voorkomen er vooral veel ‘issues’ achteraf mee, zoals bedieningsproblemen of storingen na de oplevering. We weten zelfs al welke impact de nieuwe brugbewegingen hebben op het omringende water- en wegennet door de virtuele brug aan een verkeersmodel te koppelen. Zo heeft het bedienend personeel bij de oplevering niet alleen de techniek al onder de knie, maar zijn ook alle (nood)scenario’s getest.”   

Digitale replica 

Een Digital Twin is in feite een exacte digitale replica van een nog te bouwen of te renoveren brug. Deze replica wordt gemaakt met het 3D model en de definitieve software van de werkelijke brugen allerlei sensoren van de werkelijke nog toe te passen technische systemen, zoals slagbomen en bedieningspanelen. De Jong: “Een revolutionaire stap die niet alleen ‘super cool’ is, maar ook absoluut noodzakelijk. We staan voor de renovatie van honderden bruggen. Door Digital Twin kunnen we dit versneld en met minder issues achteraf uitvoeren.”  

Vakbeurs Mobiliteit

Voor Vakbeurs Mobiliteit op 27 en 28 november in Houten is een 3D print gemaakt van een nog te renoveren brug. Met deze Digital Twin laat Vialis nu al zien wat de nieuwe brug functioneel gaat opleveren. Bezoek de stand van Vialis: standnummer 2.2.30.