Voetgangers lijnrecht tegenover automobilisten in Oost-Londen

donderdag 17 januari 2019
timer 3 min
Negen straten in het oosten van Londen zijn een paradijs voor voetgangers en fietsers. Twee stadsdelen hebben besloten om auto's, busjes en vrachtwagens te weren uit het straatbeeld tijdens de ochtend- en avondspits. Maar er wordt ook oppositie gevoerd tegen dit besluit. “Ik word in het openbaar uitgemaakt voor uitschot”, zegt de verantwoordelijk ambtenaar.

Negen straten in onder meer het stadsdeel Hackney zijn omgedoopt tot ultra-low emissie gebied. Het doel, in één van Londens meest vervuilde gebieden, is de straat heroveren op vervuilende voertuigen. Luchtvervuiling kost jaarlijks negenduizend mensenlevens in de Britse hoofdstad. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de vervuilde lucht, met name veroorzaakt door het verkeer in de stad, verwoestende gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen en schoolkinderen. Ook is het een oorzaak van de stijgende dementiecijfers in Londen.

Boosheid automobilisten

Feryal Demirci, werkzaam bij het stadsdeel Hackney bedacht het plan om voertuigen te verbannen uit de spits. Niet iedereen is blij met haar plannen. “Ik heb te maken met boosheid vanuit automobilisten en word soms uitgemaakt voor uitschot tijdens openbare bijeenkomsten”, vertelt ze in de Britse krant The Guardian. Een lokaal bedrijf heeft inmiddels zelfs een rechtszaak aangespannen tegen het besluit. Maar daar kijkt Demirci niet meer van op. “Het is elke keer hetzelfde als we een besluit nemen om de vervuiling tegen te gaan. Bepaalde mensen voelen zich op hun ziel getrapt omdat je iets van hen afpakt waar ze het meest om geven: het recht om auto te rijden waar en wanneer ze maar willen.” 

Het draait om geld

Volgens Steve, pakketbezorger bij UPS, draait de maatregel alleen maar om geld. “Vervuiling is een probleem, dat zal ik niet ontkennen. Maar een paar straten sluiten, wat voor verschil gaat dat maken behalve inkomsten uit boetes voor de gemeente?” Ondanks het gemor vanuit UPS, heeft het bedrijf maatregelen genomen om ook zelf de vervuiling tegen te gaan. Inmiddels rijden er elektrische busjes door Londen om de pakketjes mee te bezorgen. “We waren de boetes zat die we elke dag kregen. Het is goed voor de luchtkwaliteit, erkent de pakketbezorger, maar een bedreiging voor voetgangers omdat ze ons niet aan horen komen.”

Meer ruimte voor fietsers

Onder fietsers en voetgangers heerst een hele andere sfeer. Zij juichen het beleid om de lucht schoner te maken door vervuilende voertuigen te verbannen alleen maar toe. Nicos Dermi is daar één van. Hij fietst dagelijks naar zijn werk. “Ik maakte me altijd zorgen als ik op de fiets stapte, omdat voertuigen ons over het hoofd zagen of weinig ruimte gaven. Als fietser heb je nu in de spits veel meer ruimte en dat is fijn.” Andere fietsers hebben wel een kleine kritische noot. Zij vinden een gebied met negen straten te klein en vragen zich af waarom de drukke doorgaande wegen niet meegenomen zijn in het besluit. Demirci geeft op haar beurt aan dat de maatregel volgend jaar geëvalueerd wordt, met de hoop om het gebied uit te breiden.

 

Lees verder

Nijmegen neemt maatregelen voor betere luchtkwaliteit

29 jul om 11:05 uur
Nijmegen neemt maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zo worden er meerdere zero-emissiezones…
Lees verder »

Pilot N201: vrachtverkeer sneller en schoner dankzij iVRI’s

20 jul om 11:06 uur
Gedurende zes weken vóór de coronacrisis werd op de N201 over een traject van 14 kilometer van en naar Mijdrecht…
Lees verder »

Zo blijft Amsterdam Zuidoost bereikbaar

7 jul om 12:08 uur
Om Amsterdam Zuidoost de komende jaren bereikbaar te houden, zet het initiatief ZO Bereikbaar in op groen en…
Lees verder »

KNMV: Maatregelen rond pasen mogen geen precedent scheppen

7 apr om 16:27 uurtimer1 min
Het belooft mooi weer te worden tijdens het aanstaande paasweekend. Ook motorrijders maken daar graag gebruik van…
Lees verder »

Rapport: Mobiliteits(on)geluk - op weg naar sociale alliantie mobiliteit

7 apr om 10:57 uurtimer10 min
Martijn van der Sluijs (Goudappel Coffeng) schreef in opdracht van de provincie Overijssel het rapport '…
Lees verder »

Corona-update: Busvervoer Nederland vreest faillissementen

24 mrt om 01:00 uurtimer2 min
De overheidsmaatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan hebben grote impact, ook op onze…
Lees verder »

Castricum plaatst slimme sensoren voor verkeerstellingen

23 mrt om 01:00 uurtimer4 min
De gemeente Castricum heeft slimme sensoren geplaatst om verkeerstellingen in het centrumgebied mee te verrichten…
Lees verder »

VVN stelt verkeersexamen uit

23 mrt om 01:00 uurtimer1 min
Veilig Verkeer Nederland stelt het verkeersexamen uit. Het examen was gepland op 30 maart, 31 maart en 2 april.…
Lees verder »