Waalwijk zet met 'Smart Move' in op slimme mobiliteit

donderdag 7 november 2019
timer 2 min
In het centrum van Waalwijk vond het Smart Mobility Event plaats. Waalwijk zet met het programma Smart Move in op slimme mobiliteit, om de bereikbaarheid voor bedrijven, inwoners en werknemers te verbeteren. Start-ups Citysteps en InnoTractor pitchten samen het idee om het bedrijventerrein van Waalwijk met de stad te verbinden met slimme elektrische steps en fietsen. Zij ontvangen een kickstartpremie van 15.000 euro.
Startups, bedrijven en kennisinstellingen pitchen vier ideeën aan de jury, bestaande uit Ronald Bakker (wethouder Economie & Mobiliteit), Jolanda Smit (regisseur bij Brabant Mobiliteitsnetwerk) en Erik Jonkers (Manager Fulfilment Center bol.com).
 
Wethouder Bakker:  “Het is ontzettend knap om te zien hoe gedreven mensen in zo’n korte tijd tot slimme oplossingen komen. Ik heb zelf voornamelijk gekeken of de concepten een wezenlijk probleem gaan oplossen of een echte behoefte van de doelgroep vervullen. Ik kijk er naar uit om samen met Citysteps en InnoTractor het idee verder uit te werken en ook daadwerkelijk in Waalwijk in gebruik te nemen. We hebben de ambitie om van Waalwijk dé plek te maken voor het ontwikkelen, testen en implementeren van slimme mobiliteit.”
 

Kickstartpremie

Citysteps en InnoTractor presenteerden samen de meest belovende en concrete oplossing van de dag. Samen gaan ze de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Haven in Waalwijk voor de mensen die daar werken verbeteren. Met elektrische steps en fietsen verbinden ze de noord- en zuidkant van de stad. Citysteps en InnoTractor ontvingen samen de kickstartpremie van 15.000 euro van de gemeente Waalwijk om het idee verder uit te werken en uit te voeren in Waalwijk.

Smart Move 

In de zomer van 2019 heeft de gemeente Waalwijk samen met het lokale bedrijfsleven en kennispartners nagedacht over slimme oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken. UNSense heeft sessies geleid en heeft samen met de gemeente Waalwijk vier mobiliteitsuitdagingen geformuleerd:
- Stadsdistributie: hoe kunnen we pakketten slim vanuit distributiecentra naar ophaalpunten in het centrum vervoeren?
- Werknemersshuttles: hoe kunnen we gezamenlijk shuttlevervoer organiseren voor werknemers van bedrijventerreinen?
- E-bike station: hoe kunnen we fietsen een prettig alternatief laten zijn voor de bus of als ‘last-mile’ vervoer?
- Logistieke overslag: hoe kunnen we de overslag van goederen in de nieuwe insteekhaven automatiseren en integreren?