Wegmarkeringen, meer dan alleen witte verf

dinsdag 27 november 2018
timer 4 min
Dagelijks wordt er veel gebruikgemaakt van het wegennet. Om de veiligheid van iedere weggebruiker te kunnen waarborgen, zijn wegmarkeringen essentieel. Want stelt u zich eens voor: wegen zonder markeringen. Dat zou pas veel chaos veroorzaken.

Pas wanneer de belijningen niet meer zichtbaar zijn lijkt het op te vallen hoe vanzelfsprekend ze zijn. Dit komt dan vooral naar voren als de omstandigheden niet optimaal meer zijn. Veel automobilisten zullen overdag geen problemen ervaren, maar wanneer het donker is en het heeft geregend ontstaat wel een probleem. Naast de zichtbaarheid van de markeringen is de kwaliteit van het wegenoppervlak ook van essentieel belang als het gaat om verkeersveiligheid.

De juiste materialen voor elke situatie?

De zware belasting van het wegennet neemt steeds meer toe, denk aan steeds zwaardere transporten en het toenemende vracht- en personenvervoer. De eisen aan markeringsmaterialen worden hierdoor steeds hoger. Of het nu gaat om gemeentelijke wegen, snelwegen, fietspaden of parkeerplaatsen: het is vrij eenvoudig om aan de eisen te voldoen wanneer de juiste markeringsmaterialen worden toegepast.

Koud- en sprayplast

Bij projecten in Nederland komt het met regelmaat voor dat wegmarkeringen worden uitgevoerd met thermoplasten. Naast thermoplasten zijn er nog andere materialen. Triflex biedt speciaal voor wegen diverse duurzame markeringsproducten aan op basis van koudplasten (PMMA). Deze koudplastsystemen hechten aan vrijwel iedere ondergrond en zijn ten opzichte van thermoplastsystemen en wegenverf veel minder onderhevig aan slijtage. Daarnaast is koudplasten beter zichtbaar onder alle omstandigheden, is het stroef genoeg en gaat het langer mee. Een voordeel van koudplast in tegenstelling tot thermoplast is, zoals de naam het al zegt, dat het koud wordt aangebracht en er verder geen warmte aan te pas komt. Koudplasten is daardoor een stuk milieuvriendelijker en stoot op deze manier veel minder CO2 uit. Dit maakt de koudplasten zeer duurzaam en biedt tegelijkertijd ook een hoge functionaliteit. De lange levensduur is tegelijkertijd ook erg wenselijk, gezien de toenemende verkeersdrukte. Want, bij meer verkeer en lange files wordt er meer gevraagd van de wegmarkeringen, zowel in performance als in zichtbaarheid. Dit bevordert dus de mobiliteit.

Verspuitbaar

Naast koudplast is het ook mogelijk een verspuitbaar tweecomponentensysteem toe te passen (sprayplast). Het unieke aan de sprayplast is dat het, ondanks de dunne laag, ook verkrijgbaar is als een Type II markering. Deze Type II markering wordt mogelijk door het instrooien van speciale glasparels. Dit is nog niet eerder geëvenaard. Ook de koudplast is te verkrijgen als Type II markering, ondanks de vlakke streep. Evenals de sprayplast wordt hier een speciale parel toegepast. Deze grote parels steken als het ware boven de waterfilm uit. Dit zorgt ervoor dat de Type II markering de zichtbaarheid bevordert bij donkere en natte omstandigheden. Daarnaast is er ook een variant die in agglomeraten wordt aangebracht. Hierbij zorgt de verhoging voor de waterafvoer. Uit veiligheidsgronden schrijven wegbeheerders steeds vaker de Type II markeringen voor.

Wegmarkeringen met keurmerk

Tot voor kort was alleen het KOMO-keurmerk een vereiste als het gaat om wegmarkeringen. De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat de CE-markering gelijkwaardig is aan de KOMO-certificatie. Wanneer markeringsmaterialen het CE-keurmerk bevatten geeft dat aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast kunnen bedrijven met de kwaliteitswaarborg CE-markering zowel in het binnen- als buitenland hoogwaardige markeringsoplossingen bieden.

Veiligheid en zichtbaarheid

Dat wegmarkeringen verder gaan dan ‘wat witte verf op straat’ is inmiddels geen nieuws meer. Wegen worden veilig door een combinatie van opvallende belijning en de juiste antislipwaarde. Weer of geen weer, dag of nacht, met de juiste koud- en sprayplastsystemen wordt de hoge verkeersveiligheid gewaarborgd bij nagenoeg alle omstandigheden.

Informatie

Meer weten over wegmarkeringen? Download dan de brochure 'Houvast op de weg' of neem vrijblijvend contact met ons op via +31 38 460 2050 of mail naar info@triflex.nl


Dit artikel is verschenen in Verkeer in Beeld 5, november 2018.

Lees verder

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

De straat op maat

29 jun om 15:46 uur
Als ontwerpers van de openbare ruimte werken we aan aantrekkelijke, groene en bereikbare steden en dorpen. We zijn…
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »

Sweco levert GeoWeb-software aan Rijkswaterstaat

22 jun om 10:59 uur
Ingenieursadviesbureau Sweco gaat de komende 5,5 jaar GeoWeb-software leveren aan Rijkswaterstaat. Met GeoWeb…
Lees verder »

Het nieuwe normaal in binnenstad en dorpskern: hoe dan?

28 mei om 12:06 uur
Nu Nederland voorzichtig de eerste stappen uit de intelligente lockdown zet, neemt het aantal bewegingen ook weer…
Lees verder »

Podcast: een blokje om met XTNT

26 mei om 11:35 uur
Waarschijnlijk breng je momenteel veel tijd door achter je beeldscherm en ben je tegelijkertijd op zoek naar…
Lees verder »

Rotterdams experiment: meer ruimte voor fiets rondom Erasmusbrug

26 mei om 09:33 uur
In Rotterdam krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte rondom de Erasmusbrug om over te steken en voor te…
Lees verder »

Gratis webinar: Het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving

28 apr om 16:12 uur
Hoe komen we samen tot het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving? Wat spreken we af, met wie, voor wie? Leer…
Lees verder »