Werkgevers: 1 landelijke OV-kaart

dinsdag 29 mei 2012
timer 2 min
Vierentwintig grote werkgevers pleiten voor één landelijk werkend vervoersbewijs van alle OV-organisaties. Aanleiding is de dreigende versnippering van het beleid voor vervoersbewijzen in het openbaar vervoer.
Werkgevers: 1 landelijke OV-kaart

Brief


In een brief aan de minister van Infrastructuur en Milieu en betrokken regionale overheden en vervoersorganisaties vragen zij aandacht voor het feit dat per 1 januari 2013 een nieuwe NS businesskaart voor woon-werkverkeer en dienstreizen van toepassing wordt. Aanvullende zones voor stads- en streekvervoer zoals gebruikt bij het voor- en natransport biedt de NS vanaf die datum niet meer aan. Deze ontwikkeling druist geheel in tegen andere maatschappelijke ontwikkelingen waarbij flexibel werken en reizen voor medewerkers juist wordt aanbevolen.

Gevolgen


De gevolgen die de nieuwe regeling met zich meebrengt voor werkgevers zijn groot:
- Extra kosten door het niet meer op één kaart aanbieden van integraal vervoer (voor- en natransport)
- Het niet bieden van een goed alternatief voor abonnementen. Dit betekent kosten voor woon-werkreizen die niet worden gemaakt door medewerkers die deels thuiswerken of die parttime werken.
- De werkgevers pleiten dan ook gezamenlijk voor een systeem waarin het mogelijk is:
- Met één kaart van een landelijk dekkend OV-netwerk gebruik te maken (integrale oplossing door alle vervoerspartijen met instandhouding van abonnementsaanbod)
- Minimaal de optie dat werkgevers alleen de kosten van werkelijk gemaakte kilometers kunnen afrekenen (in plaats van abonnementen).

Alleen dan is het mogelijk om een effectief stimuleringsbeleid voor OV te kunnen blijven inzetten zonder dat dit leidt tot onnodige kostenverhogingen.

Lees hier de brief >>

Terug naar overzicht nieuws >>>