Zichtbaar toezicht voor veilig OV in provincie Zuid-Holland

vrijdag 8 januari 2016
timer 2 min
De provincie Zuid-Holland werkt samen met vervoerders Arriva, Connexxion en de NS aan een sociaal veilig openbaar vervoer in Zuid-Holland op weg en water. Uit de ervaringen van afgelopen jaren is gebleken dat met name het zichtbare toezicht een belangrijke bijdrage levert aan het beperken van het aantal incidenten. Daarnaast voelen reizigers zich zo veiliger in bus of trein.

De inzet van zichtbare toezichthouders staat centraal in de gezamenlijke aanpak die is gericht op preventie. Daarin past ook dat in de komende jaren meer gebruik wordt gemaakt van cameratoezicht. Naar de reizigers wordt in heldere taal gecommuniceerd over huis- en gedragsregels. Ook wordt ervoor gezorgd dat bussen, treinen en ook haltes en stations schoon en heel zijn. Buschauffeurs, toezichthouders, controleurs en loketmedewerkers worden geschoold en begeleid om optimaal om te gaan met incidenten. Naast preventieve maatregelen wordt gezorgd voor een goede landelijke, uniforme registratie als zich een incident voordoet en zal er bij het vervolg intensief worden samengewerkt met andere veiligheidsinstanties.

 

Vervoerders

De inzet van NS, Arriva en Connexxion is bepalend voor de veiligheid in de praktijk. Daarom is de aanpak ook intensief besproken en afgestemd met de vervoerders, voordat Gedeputeerde Staten heeft besloten over het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. Voor de aanpak trekt de provincie jaarlijks een bedrag van een miljoen euro uit.

De komende jaren zal onder andere meer gebruik worden gemaakt van cameratoezicht.