Zwols team kwalificeert zich voor Shell Eco-marathon Europa

woensdag 29 mei 2019
timer 2 min
Het Zwolse Team Cele Racing van Gymnasium Celeanum heeft zich met hun elektrische voertuig gekwalificeerd om mee te mogen doen aan de Shell Eco-marathon volgend jaar in Londen.

Het team van de school bestaat uit zestien leerlingen en twee docenten. Afgelopen weekend mochten de leerlingen in het Brabantse Oss mee doen aan de kwalificatierondes tijdens het Shell Challenger-event waar studenten werden uitgedaagd zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt zuinig voertuig. In totaal brachten ruim 2000 geïnteresseerden een bezoek aan Circuitpark Berghem om de studententeams aan te moedigen en de toekomst van mobiliteit te ontdekken.

 

“Geen ronkende motoren en racen om snelheid, maar geruisloze voertuigen die zo zuinig mogelijk rijden. Shell Eco-marathon brengt een compleet nieuwe uitdaging naar Circuitpark Berghem, maar geen gebrek aan energie! De innovatie vliegt je hier om de oren. Wij zijn dan ook trots dat we dit initiatief in Oss mogen verwelkomen, wat mooi samenvalt met de Dutch Technology Week in de regio,” aldus Kees van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen, Onderwijs, Jeugdzorg en Sport in Oss.

 

“Het team heeft het afgelopen jaar enorm hard gewerkt aan de bouw van ons elektrische Prototype voertuig. We vonden het belangrijk om de leerlingen een vakoverstijgende praktijkervaring te bieden. Op geheel vrijwillige basis hebben ze met beperkte middelen een fantastisch resultaat neergezet. Ons volledig zelfgebouwde voertuig werd zonder slag of stoot goedgekeurd en behaalde omgerekend maar liefst 82,8km op 1kWh op het circuit,” zegt Liekele Gaastra, economiedocent Gymnasium Celeanum en begeleider Team Cele Racing.

 

De Shell Eco Maraton Europa is in 2020 in Londen. Team Cele Racing zal dan aan de start verschijnen. Omdat sommige leerlingen uit het team dan al van school zijn, zal de samenstelling wellicht iets anders zijn, maar ook ex-leerlingen blijven betrokken bij het project.