Hoe 'the internet of things' het fileprobleem oplost

maandag 20 april 2015
timer 3 min
Veel forenzen hebben er iedere dag last van. Je zit 's ochtends in de auto en je bent op weg naar je werk. Opeens remt de auto voor je en voor je het weet sta je in een file. Stil staan in de file daar heeft niemand wat aan, het kost tijd en tijd is geld. Volgens de Britse toezichthouder Ofcom zal the Internet of Things in de komende 10 tot 30 jaar het fileprobleem op gaan lossen.

Afgelopen februari publiceerde Ofcom  een rapport  waarin ze uitleggen hoe the Internet of Things de grootste ergernis van de beroepsbevolking op gaat lossen. 

 

Wat is ‘The Internet of Things’?

Twintig jaar geleden schetsten professoren van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) een toekomstbeeld waarin dingen (apparaten en sensoren) met elkaar verbonden zijn zodat ze data met elkaar kunnen delen. Deze gedeelde data zou voor bedrijven een informatiebron worden die zijn weerga niet kent. Ondanks dat technologie experts bedrijven al jarenlang attenderen op de komst van The Internet of Things , zijn veel bedrijven er nog steeds niet op voorbereid. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven er tussen de 5 en 7 jaar over doen om  nieuwe processen en technieken in de organisatie te implementeren. Heb je als organisatie  nog niet geanticipeerd op de opkomst van The Internet of Things, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

 

Hoe gaat The Internet of Things de transportsector veranderen?

In het rapport zet Ofcom de transportsector neer als de sector die een voorlopende rol in The Internet of Things-revolutie gaat hebben. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zullen er miljarden ponden omgaan in de ontwikkeling en implementatie van miljoenen sensors en gadgets die met elkaar kunnen communiceren. De transportwereld gaat als eerste profiteren van de komst van The Internet of Things omdat  het verkeer soepeler en veiliger gaat verlopen. Dit komt onder andere doordat auto’s met de infrastructuur en met elkaar kunnen gaan communiceren.

 

Sensoren in auto's en wegen

Binnen 10 tot 30 jaar zullen er volgens Ofcom in alle in auto’s en wegen sensoren worden verwerkt. Deze sensoren meten constant de verkeersdrukte. De centrale meldkamer waaraan al deze sensoren gekoppeld zijn krijgt een constante stroom aan data binnen. Wanneer de meldkamer merkt dat het op een bepaald knooppunt te druk wordt, dan schakelt de meldkamer met de sensoren in de wegen en auto’s en stelt het de maximum snelheid tijdelijk bij van 100 km/h naar 60 km/h. Hierdoor krijgen automobilisten langer de tijd om rustig af te remmen en gebeuren er minder snel ongelukken en files zullen ontstaan.

 

Slimme vervoersoplossingen

Volgens het rapport van Ofcom kosten files het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 7 miljard pond. Maar met behulp van slimme vervoersoplossingen zal het in staat zijn om 15% hier op te kunnen besparen, wat neerkomtop ongeveer 1 miljard pond. We besparen dus op filedruk, maar hoeven ook minder te investeren in het bouwen van wegen. Hierdoor dragen we ook nog eens bij aan het reduceren van de uitstoot van CO2 gassen.

 

Lees hier het hele artikel over 'the internet of things' >>

Auteur: Richard van Hooijdonk

De transportwereld gaat als eerste profiteren van de komst van The Internet of Things