Duurzaamheid hoog in het vaandel

donderdag 7 januari 2021

Valmont is leverancier van diverse soorten masten. “Stalen, aluminium en zelfs houten masten”, vertelt Jos Bergh, manager sales en marketing van Valmont Nederland. Valmont Nederland is onderdeel van Valmont Global Structures, een conglomeraat van zo’n 100 wereldwijd opererende bedrijven.

Valmont kan bogen op meer dan 60 jaar aan ervaring, kennis en kunde. “We leveren al meer dan 40 jaar alle masten voor de NBD en voorheen de ANWB. Met een eigen ploeg kunnen we de masten en alles wat daar op en aan zit installeren en monteren. We leveren snel, en dankzij ons wereldwijde netwerk kan er veel. Als ik iets hier in Nederland niet heb, laat ik het elders maken”, vertelt een trotse Jos Bergh. “We lopen niet weg voor een uitdaging.”

De masten van Valmont worden voor diverse toepassingen ingezet, van openbare verlichting en telecom tot windmolens en stroomdistributie. Bij de Nederlandse tak werken ongeveer 65 mensen.

Stikstofproblematiek niet vergeten

Niet alleen de coronacrisis raakt Valmont. “We hebben het niet per se drukker of rustiger, maar we merken wel dat projecten vertraging oplopen. Niet alleen de onzekerheid door de coronacrisis speelt daar een rol in, ook de stikstofproblematiek is voor veel opdrachtgevers een groot probleem. Veel projecten moeten daarom opnieuw geëngineerd worden. Onze omzet is iets lager, maar dat viel te verwachten.”, stelt Bergh. “Je zou het door al het corona-nieuws bijna vergeten, maar stikstof is een serieus issue”. Voor volgend jaar durft Bergh nog geen voorspellingen te doen. “Niemand heeft een glazen bol. We houden alles goed in te gaten. De overheid haalt veel projecten naar voren, dat is positief.”

Ontzorgingsproces

Valmont heeft zich ontwikkeld van ‘mastenleverancier’ tot leverancier van een totaal ontzorgingsproces als het gaat om masten in de openbare ruimte. “Dat doen we samen met de aannemer, we gaan niet op hun stoel zitten. Maar als er ergens bijvoorbeeld portalen bij een infrastructuurproject geleverd moeten worden, dan kunnen wij het complete portaal inclusief fundatie en montage leveren. De aannemer hoeft dan het portaal alleen nog maar aan te sluiten. Zeker bij meer gecompliceerde projecten is onze manier van ontzorgen van toegevoegde waarde voor de aannemer.”

Projecten

Onlangs is de Rotterdamsebaan in Den Haag opgeleverd (zie ook MobiliteitsPlatform 3/2020). Valmont heeft voor dat project alle portalen geleverd en geplaatst, samen met de aannemers in de werkcombinatie van het project. “En we zijn bezig met de voorbereiden voor een groot project voor bruggen van Engie bij de plaats Draaibrug in Zeeland. Daar gaan we masten plaatsen voor camerasystemen en voor de digitale informatiepanelen. Denk daarbij ook aan apparatuur voor invaarseinen. We zijn op locatie geweest en hebben tekeningen gemaakt. Als het goed is starten we begin 2021, iets later dan eerst gepland.”

De Smart Mast

“We verdiepen ons ook in de ontwikkeling van de ‘smart mast’. Wat houdt dat in, een slimme mast? Samen met een groepje Valmont-mensen onderzoeken we wat de behoefte van de klant is. Onze masten staan er vaak al, vanuit dat uitgangspunt willen we masten multifunctioneel kunnen maken. De behoeftes zijn divers, van wifi en allerlei sensoren tot telecomoplossingen en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Ook verschilt het nogal per land wat men esthetisch verantwoord vindt. In sommige landen zien ze graag een soort kast aan de paal hangen, in andere landen verwacht men juist een geïntegreerde oplossing die niet opvalt. Uiteindelijk moet het voor iedereen acceptabel zijn. Vroeger dacht men bij een ‘smart’ mast alleen aan wifi en een camera, dus de invulling is wel al stukken beter geworden. Neem ook de CENTR-masten in Rotterdam, dat is een hele mooie oplossing die door lightwell en de gemeente Rotterdam ontwikkeld is en waar Valmont de leverancier is van de mast en uithouder. We onderzoeken nog hoe we dit verder kunnen optimaliseren  en wat de rol van Valmont hierin zou kunnen zijn.”

Van wegwerp naar hergebruik

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Bergh. “Op dit moment zijn we bezig met een pilotproject in de gemeente Assen samen met Montad. We hebben daar masten weggehaald, naar onze vestiging in Maarheeze gebracht, volledig gecheckt en gemeten, om ze zo te kunnen hergebruiken. Zestig masten krijgen zo een tweede leven en worden weer in een ander project in Assen ingezet. De kosten zijn iets lager voor de gemeente vergeleken met nieuwe masten, maar het belangrijkste voordeel is dat er geen materiaal verloren gaat en er geen afvalstroom op gang komt.”

Meer informatie

Valmont Structures Nederland
www.valmont.nl

 

 

 

Lees verder

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Voorkom verrassingen

15 dec 2020
“Infrastructuur is een middel om gedrag te sturen”, stellen Matthijs van Orsouw en Kirsten van Merwijk van XTNT. “…
Lees verder »

De huiselijkheid van een mega-parkeergarage

14 dec 2020
Geen imponerende innovaties maar ‘goede samenwerking’ en hoge eisen aan ‘warmte en gastvrijheid’ brachten ‘het…
Lees verder »

16 december: online RESOLVE-conferentie

8 dec 2020
Op 16 december 2020 organiseert het Interreg Europe-project RESOLVE de laatste online conferentie om de resultaten…
Lees verder »

Gronausestraat, Losser: Van barrière naar integraal onderdeel

8 dec 2020
De Gronausestraat in Losser was een doorgaande weg die het centrumgebied in tweeën splitste. Na herinrichting…
Lees verder »

Renovatie Wilhelminasluis, Wilhelminabrug en Beatrixbrug afgerond

7 dec 2020
De werkzaamheden aan de Wilhelminasluis, Wilhelminabrug en Beatrixbrug in Noord-Holland zijn afgerond. Het…
Lees verder »

Minister Van Nieuwenhuizen tekent Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht

18 nov 2020
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een nieuw tracébesluit voor de aanpassing van…
Lees verder »

Rotterdam gaat voor plaatsen laadpalen samenwerken met andere gemeenten

4 nov 2020
Rotterdam heeft de aanbesteding gepubliceerd voor nieuwe publieke laadpalen voor elektrische voertuigen. Het gaat…
Lees verder »