Elektrische bloemengieter rijdt stilletjes door Amsterdam

vrijdag 13 augustus 2021

Het gietwater voor de zomerbeplanting wordt uit de grachten gepompt. De E-cargo kan met een sproeilans gericht watergeven. Foto: Oase Lease/VidiPhoto

Amsterdam zet een nieuw voertuig in om de bloembakken op een duurzame manier van grachtwater te voorzien.  De bloembakken in de hoofdstad krijgen vers water met een E-cargo. Deze volledig elektrische bestelwagen is door Oase Lease uit Bemmel omgebouwd tot een reusachtige bloemengieter van maar liefst 500 liter. Het water wordt uit de grachten gehaald.

Het Betuwse groenbedrijf heeft in een gezamenlijke opdracht van de gemeente Amsterdam, van lokale ondernemers en van hoveniersbedrijf Dolmans Wieringen Prins in diverse stadsdelen duizenden hanging baskets, brugbaskets en piramides aangebracht en zorgt daarbij tevens voor het onderhoud en voor voldoende water gedurende het bloeiseizoen.

De E-cargo heeft een actieradius van 160 kilometer en is geruisloos. De bloemengieters kunnen daarom al vanaf ’s ochtends 05.00 uur op pad. Ook kan de smalle wagen probleemloos door nauwe straatjes rijden. Na een proefperiode van vier maanden is Amsterdam de eerste stad waar deze E-cargo volledig wordt ingezet voor de verzorging van hanging baskets en bloempiramides.

Citydressing
Het vergroenen van steden met onder meer hanging baskets, ook wel citydressing genoemd, heeft diverse voordelen. Zo levert de zomerbloei een belangrijke bijdrage aan de uitstraling en sfeer in de stad. Bovendien bevatten de zomerbloeiers nectar waar onder meer bijen, hommels en vlinders op afkomen.