Extra kwaliteitsimpuls openbaar vervoer in Utrecht

dinsdag 16 november 2021

Vanaf eind 2025 wil de provincie Utrecht fors inzetten op veel vernieuwingen in het openbaar vervoer in Utrecht. Zo moeten ruim 500 bussen binnen enkele jaren elektrisch gaan rijden. Op de middellange afstanden wil de provincie dat nieuwe snelbuslijnen (‘U-liners’) gaan rijden. Verder overweegt men het openbaar vervoer vaker ondergronds te laten plaatsvinden.

Eind 2025 breekt in de provincie Utrecht een nieuwe fase aan voor het regionaal openbaar vervoer. In de aanloop naar een nieuwe aanbesteding van het regionaal OV heeft het dagelijks bestuur van de provincie het Utrechts OV een belangrijke rol gegeven als motor van duurzame stedelijke ontwikkeling. Men wil dan het Utrechts openbaar vervoer laten meegroeien met de toename van het aantal inwoners en reizigers dat wordt verwacht tot 2035 en daarna.

Vernieuwd financieel model

De opgave is fors, omdat Het Rijk eerder becijferde dat de provincie Utrecht de sterkste OV-groei kent in Nederland. Om de groei te bekostigen, stelt het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht voor om te kiezen voor een nieuw financieel model. De provincie wordt in dat geval samen met de vervoerders verantwoordelijk voor de opbrengsten uit de exploitatie van het OV. Zo kan geïnvesteerd worden in nieuwe OV-projecten en voorzieningen voor reizigers.

In de Nota van Uitgangspunten die is vrijgegeven, wordt voorgesteld om te gaan rijden met twee vervoerders in twee OV-gebieden: Utrecht Binnen (stad Utrecht e.o.) en Utrecht Buiten. Gezamenlijk presenteren zij zich naar de reizigers met één merk.

De reizigersgroei die de provincie Utrecht mogelijk wil maken moet beginnen bij de bestaande lijnen en daarom wordt eerst gekeken hoe de capaciteit op deze lijnen beter benut kan worden.

Snelle bussen, OV onder de grond

Eén van de voorstellen is de meerwaarde te onderzoeken van snelbussen die ontbrekende schakels in het spoornetwerk invullen. Op de middellange afstand in de provincie kunnen deze een serieus alternatief bieden voor de auto. De provincie wil deze combineren met bestaande en nieuwe P+R-locaties en de fiets. Ook in steden gaat de provincie Utrecht aan de slag met bussen die snel en vaak rijden op populaire routes.

Het HOV-netwerk ‘U-link’ moet daarnaast worden uitgebreid naar de regio Amersfoort. Voor de langere termijn wil de provincie de mogelijkheden verkennen van een uitbreiding van het lightrail-netwerk dat Nieuwegein verbindt met de Utrechtse binnenstad en Zeist-Noord. Deze mogelijk deels ondergrondse tramoplossing moet daarmee bussen in de stad Utrecht vervangen en geeft daarmee een impuls aan de leefbaarheid in de stad.

Reageren op de plannen

Voordat de provincie Utrecht de uitgangspunten voor het toekomstig OV definitief maakt, zijn er panelgesprekken en bijeenkomsten voor inspraak en consultatie met belangenorganisaties en gemeenten. Inwoners kunnen reageren op de toekomstplannen door te stemmen op polls en een enquête in te vullen. Deze staat open tot 16 december.

Vervolg

De provincie Utrecht zal de reacties uit de inspraak en consultatie verwerken in definitieve versies van de Nota van Uitgangspunten en het OV-netwerkperspectief. Die worden die in de eerste helft van 2022 vastgesteld door Provinciale Staten.

Extra kwaliteitsimpuls openbaar vervoer in Utrecht

Lees verder

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Rotterdam

1 dec om 10:27 uur
De gemeente Rotterdam start op 1 januari 2022 een proef waarbij kinderen van 4 tot 12 jaar een jaar lang gratis…
Lees verder »

Veelzijdig programma Nationaal Hub Congres bekend

2 nov om 11:05 uur
De tweede editie van het Nationaal Hub Congres vindt op 25 november plaats in het Louwman Museum in Den Haag. Met…
Lees verder »

Klimaattrein in Glasgow gearriveerd

1 nov om 11:19 uur
In het Europees jaar van het Spoor laat de spoorsector van zich horen. Vanuit Amsterdam reisde zaterdag 30 oktober…
Lees verder »

Busvervoer profiteert van iVRI’s

7 sep om 11:08 uur
Om het busvervoer in stad en streek aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een…
Lees verder »

Zeven van de tien reizigers weer in trein

3 sep om 11:30 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

VDL reed al 100 miljoen elektrische kilometers

1 jun om 11:55 uur
VDL Bus & Coach presenteert dit jaar, in oktober tijdens Busworld, de nieuwe generatie Citea’s. Maar nu al…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 11:42 uur
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »

Fietsersbond en Rover tegen reserveringsplicht fiets in trein

27 mei om 17:21 uur
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor reizigers die hun fiets mee willen nemen in de…
Lees verder »