Klimaattrein in Glasgow gearriveerd

maandag 1 november 2021

In het Europees jaar van het Spoor laat de spoorsector van zich horen. Vanuit Amsterdam reisde zaterdag 30 oktober een klimaattrein met vijfhonderd passagiers naar de Schotse hoofdstad Glasgow, waar de internationale klimaattop COP26 begon. De spoorsector heeft bovendien een gezamenlijke boodschap.

Met de Eurostar-verbinding reed de delegatie vanuit Amsterdam, via Rotterdam en Brussel naar Londen. Op station Brussel-Zuid zwaaide Europarlementariër Frans Timmermans de trein uit. ”De trein nemen naar de klimaattop in Glasgow is zonder twijfel de meest klimaatvriendelijke manier voor delegaties om erheen te reizen”, zo sprak hij.

Timmermans reed niet mee, maar sluit volgende week wel aan in Glasgow. In Londen stapte men over op een trein van Avanti West Coast naar Glasgow. De klimaattop gaat twee weken duren. Onder de aanwezige reizigers bevonden zich bestuurders uit de spoorsector, wetenschappers, Europarlementariërs en activisten. Tijdens de reis startten de gesprekken alvast over hoe de modal shift naar duurzaam reizen versneld kan worden, en hoe spoorinnovatie daaraan kan bijdragen.

Frans Timmermans zwaaide de trein uit. © ProRail

Zeven Eurostars

Het belangrijkste doel van de actie is om te laten zien dat afstanden onder de 700 kilometer prima per trein afgelegd kunnen worden, in plaats van met het vliegtuig. Vanwege de klimaatcrisis zijn korteafstandsvluchten niet meer van deze tijd, zegt één van de initiatiefnemers van Youth for Sustainable Travel.

Om die boodschap kracht bij te zetten, ondertekenden verschillende Europese vervoerders, infrabeheerders en brancheverenigingen een 'Message to Glasgow'. Daarin vragen zij de aanwezige wereldleiders op om meer ambitie te tonen. Het spoor zou een nog prominentere rol moeten krijgen om de klimaatdoelen te behalen. Volgens NS staat de CO2-voetafdruk van een vlucht Amsterdam – Londen gelijk aan zeven Eurostar-ritten. Door te reizen met de trein in plaats van met het vliegtuig, kan dus veel uitstoot worden voorkomen.

Ans Rienstra (COO van ProRail) en Marjan Rintel (CEO van NS) ondertekenen de 'Message to Glasgow'. © ProRail

Brede coalitie steunt initiatief

De klimaattrein is een initiatief van Youth for Sustainable Travel, NS, ProRail, Avanti West Coast en Eurostar. De spoorinfrabeheerders op het traject (Infrabel, SNCF Réseau, Getlink, HS1) zegde financiele steun toe, net als de Belgische vervoerder NMBS en de Duitse energieleverancier EWS Schönau. Ook de internationale railorganisaties CER (Community of European Railway and Infrastructure Companie), EIM (European Rail Infrastructure Managers) en UIC (International Union of Railways) steunen het initiatief.

Zij hebben de Message to Glagow allen ondertekend. U kunt het document hier teruglezen.