Nieuwe Cruquiusbrug: gestandaardiseerde onderdelen en energieneutraal

vrijdag 11 december 2020

De provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, gemeente Heemstede en gemeente Haarlemmermeer tekenden op 10 december de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe duurzame Cruquiusbrug (N201) in Heemstede. Samen met deze partners verbetert de provincie Noord-Holland de doorstroming van het wegverkeer op de N201. Tegelijkertijd werkt de provincie haar duurzaamheidsambities verder uit door de brug op een innovatieve en duurzame wijze te vervangen.

De Cruquiusbrug (N201) wordt in 2022 – 2023 vernieuwd. De oostelijke brug richting Heemstede wordt vervangen en verbreed. Ook vindt er in deze periode groot onderhoud plaats aan de westelijke brug richting Hoofddorp. De nieuwe brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. De doelstelling is een energieneutrale brug te realiseren die (zoveel mogelijk) zelfvoorzienend is en evenveel energie opwekt als dat de brug verbruikt. Ook wordt de nieuwe brug gebouwd met gestandaardiseerde brugonderdelen die makkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden of vervangen. De Cruquiusbrug vormt zo een voorbeeld van hoe innovatieve technologie bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

PIP-procedure en aanbesteding
De provincie doorloopt de procedure van het Provinciaal Inpassingplan (PIP). Naar verwachting stellen Provinciale Staten van Noord-Holland het definitieve PIP Cruquiusbrug in het voorjaar 2021 vast. Hierna volgt een terinzagelegging van 6 weken voor eventueel bezwaar. De aanbestedingsprocedure verwacht de provincie in 2021 af te ronden. De ingebruikname van de brug staat gepland op begin 2024.

Meer informatie over de brug

Meer informatie over duurzame vervanging en onderhoud

 

Cruquiusbrug

De Cruquiusbrug