NS wil trein naar Brussel 40 minuten versnellen

maandag 14 februari 2022

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder, het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten te versnellen. Dat kan door veel stations over te slaan en nieuw materieel in te zetten per 2025.

De Intercity Brussel rijdt momenteel tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid. In het plan van NS wordt niet langer gestopt op het Amsterdam Centraal, maar op Amsterdam Zuid. Daarna wordt nog gehalteerd op Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal, Brussel Centraal en het eindstation Brussel Zuid / Midi.

De haltes Breda, Noorderkempen, Antwerpen – Berchem, Mechelen, Brussel Airport – Zaventem en Brussel Noord worden overgeslagen. Daarmee kan NS de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) inzetten, die maximaal 200 km/uur rijdt. Het huidige materieel rijdt maximaal 160 km/uur. Door deze maatregelen kan de reistijd van 2.43 uur terug worden gebracht naar 2.03 uur.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bron: NS

Plannen zijn al verder

Het plan ligt nu dus ter consultatie bij een panel van NS-reizigers, maar lijkt vooral een formaliteit. De spoorvervoerder heeft (met gemeente Amsterdam) al langer plannen om internationale treinen op Amsterdam Zuid te laten starten. Van daaruit kan de verbinding bovendien worden doorgetrokken richting Lelystad. 

Daarnaast zijn de huidige rijtuigen voor de verbinding Amsterdam – Brussel in 2025 aan vervanging toe. NS heeft daarom in 2016 al in totaal twintig nieuwe ICNG-treinstellen besteld, die beschikken over acht rijtuigen, 410 zitplaatsen per rijtuig, een extra toilet en extra bagageruimte. De INCGB’s zijn geschikt voor de Belgische 3kV-bovenleidingspanning en zijn voorzien van het spoorbeveiligingssysteem Ertms. 

NS-president Marjan Rintel kondigde in augustus 2020 al aan met het nieuwe materieel de reistijd naar Brussel en Berlijn te willen versnellen.

De Intercity Brussel halteert nu nog op Brussel Noord