Overheden verlengen R-net samenwerking

donderdag 9 december 2021

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam blijven samenwerken aan de ontwikkeling van R-net, oftewel het Randstad-netwerk. Tot en met 2028 zal het netwerk onder de merknaam R-net verder groeien. 

R-net biedt reizigers aantrekkelijk openbaar vervoer als alternatief voor autoreizen op afstanden van 10 tot 30 kilometer. Zo draagt R-net bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Randstad.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Het is ons doel dit netwerk van hoogwaardige openbaar vervoer verbindingen verder uit te breiden. Zodat meer reizigers, steeds vaker, een groter deel van hun reis het openbaar vervoer gebruiken."

De reisbehoefte groeit

Economische groei, een groeiende bevolking en een trek naar de stad zorgen voor toenemende drukte in de Randstad. De hoogwaardige R-net verbindingen spelen een belangrijke rol in het bereikbaar houden van de Randstad. Er zijn op dit moment meer dan 90 rood-grijze bus-, trein-, metro- en tramverbindingen die de kernen met elkaar verbinden. Tot en met 2028 zal het netwerk onder de merknaam R-net verder groeien. 

Betere aansluitingen en overstapmogelijkheden 

R-net rijdt frequent over snelle, doorgaande routes en stopt in de regel minder vaak. Dit levert rijtijdwinst op, verkleint de kans op vertraging en leidt tot grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. De komende jaren wordt gewerkt aan betere aansluitingen van R-net op vervoersknooppunten, een optimalisatie van overstapmogelijkheden en transport van en naar R-nethaltes.

Overheden verlengen R-net samenwerking