Utrecht winnaar van Fully Charged CITIES award 2021

vrijdag 3 december 2021

Het platform Fully Charged heeft de stad Utrecht beloond met een Fully Charged CITIES award. Utrecht ondersteunt actief vooruitstrevende initiatieven en innovaties om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Door krachten te bundelen, wordt er gewerkt aan een bloeiende, groene stad.

Fully Charged is het nummer één platform in de wereld voor groene energie en elektrische voertuigen en heeft een publiek van meer dan 2,2 miljoen mensen wereldwijd. Steden die zich actief inzetten voor een betere leefomgeving met groene energie en slimme mobiliteit, worden door het platform in de schijnwerpers gezet met hun Fully Charged CITIES programma. Met het programma hoopt het platform andere steden te inspireren. 

Utrecht als winnaar

De jury voor de awards bestond uit journalisten, wetenschappers en experts op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Zij waren onder de indruk van de uitfasering van het gasnetwerk in Utrecht en de visie van de stad met specifieke technologische- en klimaatdoelen. Omdat de stad volgens de jury uitblinkt in de inzet van schone energie en emissievrij vervoer, erkennen zij Utrecht als hotspot voor gezond stedelijk leven in Europa.

Volledig bidirectioneel in 2030

Eén van de doelen van Utrecht is om ’s werelds eerste bidirectionele stad te worden. Met organisaties als We Drive Solar en Smart Solar Charging wil de stad dit doel voor 2030 bereiken. We Drive Solar slaat lokaal opgewekte zonne-energie op in elektrische deelauto’s via een bidirectioneel laad- en opslagsysteem (V2G). Tot nu toe zijn er 500 bidirectionele laadstations geïnstalleerd.

Binnenkort wordt tevens een nieuw protocol geïmplementeerd, waardoor bidirectionele energie-uitwisseling mogelijk wordt voor alle toekomstige elektrische auto’s. Om deze technologie op te schalen, werken We Drive Solar en de Gemeente Utrecht samen met Hyundai, die in 2022 de eerste 150 bidirectionele auto’s zal leveren.

Fietsstad

Utrecht staat bekend als fietsstad en heeft ’s werelds grootste fietsenstalling en veel fietspaden waar fietsers voorrang hebben op auto’s. De komende jaren wordt er geïnvesteerd in een groene omgeving met nog meer fiets- en wandelpaden, om zo de CO2-uitstoot verder terug te dringen.

Drie afleveringen op het Fully Charged platform zullen in het teken staan ​​van Utrecht. De eerste aflevering is al gelanceerd en omvat onder meer de prijsuitreiking. Later deze maand verschijnen de twee andere afleveringen over de bidirectionele autolaadsystemen en initiatieven voor autodelen in nieuwe woningbouwprojecten.

Utrecht winnaar van Fully Charged CITIES award 2021