De 15-minuten-stad, hoe doe je dat?

maandag 8 mei 2023

Foto: Shutterstock

Wandelnet, de Fietsersbond en adviesbureau Rebel Group hebben de handleiding 'De 15-minutenstad: hoe doe je dat?’ gepubliceerd. De handleiding gaat in op de kansen en uitdagingen voor de 15-minutenstad in de context van de grote woningbouwopgave. 

 

Het idee achter de 15-minutenstad is dat werk, recreatie en voorzieningen op maximaal 15 minuten fiets- of loopafstand bereikbaar zijn voor de inwoners. Hoe werkt dat in de praktijk?

De whitepaper van Rebel Group, Fietsersbond en Wandelt beschrijft ontwerpprincipes, dilemma`s en twee voorbeeldplannen. Binnen de bebouwde kom is lopen dé manier van verplaatsen tot 500 meter. Faciliteer en stimuleer daarnaast optimaal het lopen tot 2,5 kilometer. Sluit recreatieve netwerken binnen en buiten steden goed op elkaar aan.   

Voorbeelden Almere en Zwolle

Pampus, een nieuw stadsdeel voor Almere, met mogelijk ooit tienduizenden woningen en duizenden werkplekken, is het eerste voorbeeld. Op tekeningen ontbreekt een netwerk dat wandelen naar voorzieningen makkelijk maakt. Net als logische aansluitingen met netwerken buiten het stadsdeel. Het andere voorbeeld is de locatie Meeuwenlaan in Zwolle. Hier waren kantoren gevestigd, zoals van Wehkamp. Een stadsbuurt met 700 woningen komt hiervoor in de plaats. De zoektocht is naar logische, comfortabele looproutes naar het centrum en nabije voorzieningen inclusief de hoogwaardige openbaar vervoerhalte. 

Weerstand

De aanpak betekent dat auto`s vaak ruimte moeten inleveren en dat roept weerstand op. Reacties op social media maken het concept zwart. In februari sprak in het Britse Lagerhuis een conservatief parlementslid over een “socialistisch concept”. Anderen beweren dat “de overheid mensen in hun buurt wil opsluiten”. Maar volgens recent onderzoek ziet ruim 60 procent van de Britse bevolking de ‘15 minutenbuurt’ wel zitten.

Meer lezen

Terug naar Nederland. ’De 15-minutenstad: hoe doe je dat’ wil betrokkenen op weg helpen. Betere praktische ideeën? De makers staan volop open voor suggesties.