850 Mld. nodig infra opkomende landen

maandag 25 juni 2012
timer 2 min
Wereldwijd zijn er 145 landen met een laag tot gemiddeld bruto nationaal inkomen die jaarlijks 851 miljard dollar nodig hebben om hun infrastructuur te moderniseren en daarmee te blijven groeien. Door het gebrek aan goede infrastructuur zijn sommige landen op dit moment maar half zo productief.
850 Mld. nodig infra opkomende landen

Terughoudend


De oplossing ligt bij internationale private investeerders. Deze zijn echter terughoudend vanwege de lokale risico's en schatten daardoor de markt verkeerd in. Dit blijkt uit een studie van Roland Berger Strategy Consultants 'Profit through progress' in opdracht van de leiders van de G20. De analyse werd gisteren gepresenteerd tijdens de G20 top in Mexico.

Uitblijven investeerders kost veel geld


Het uitblijven van private investeerders kost opkomende landen veel geld, en zet de rem op hun economische expansie. Alleen Afrika verloor hierdoor in 2011 al 9 miljard dollar. Private investeerders moeten de risico's realistischer afwegen om meer te profiteren van de sterke groei in deze landen. Zo groeide het Europese Bruto Binnenlands Product (BBP) tussen 2005 en 2010 op jaarbasis slechts met 0,8%. Het BBP in Azie daarentegen, steeg in hetzelfde jaar met 5%. In Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika werd een jaarlijkse groei van 4% waargenomen. \"Om te kunnen blijven groeien zijn veel landen tegenwoordig afhankelijk van de conditie van hun infrastructuur,\" zegt Tijo Collot d'Escury, managing partner van Roland Berger in Nederland en lid van de Global Executive Committee.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>