Akkoord over doortrekking A15

woensdag 22 juni 2011
timer 2 min
De provincie Gelderland, het Rijk en de Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben een principeakkoord bereikt over de doortrekking van de A15 van Bemmel naar Zevenaar.  
Akkoord over doortrekking A15


Verheugd


Met de doortrekking van de snelweg, die nu nog bij Bemmel eindigt, verdwijnt in Oost-Nederland een groot verkeersknelpunt en neemt de verkeersoverlast sterk af. Ook krijgt Nederland een goede internationale corridor voor het wegtransport tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Gedeputeerde Conny Bieze is verheugd dat er met de regio overeenstemming is bereikt over het project. 'Gelderland heeft lang gevochten voor de doortrekking van de A15. Over de doortrekking van de A15 wordt al vijftig jaar gesproken. Ik ben blij dat we er nu uit zijn en samen met de regio aan de slag kunnen. De economie en bereikbaarheid van de regio krijgen hiermee een enorme impuls.'

Achterlandverbinding


Ook voor het wegtransport is de doortrekking van de A15 van groot belang. Minister Schultz van Haegen: 'Juist hier hebben we goede infrastructuur nodig.  De A15 is voor Nederland een zeer belangrijke achterlandverbinding, van de haven van Rotterdam naar onze belangrijkste handelspartner, Duitsland.'

Doortrekking


Gedeputeerde Connie Bieze, de minister en portefeuillehouder infrastructuur en mobiliteitsmanagement van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Bert Jeene hebben op 22 juni 2011 een bestuurovereenkomst getekend waarin afspraken voor de financiering zijn vastgelegd. Er is nu financiële dekking voor de doortrekking van de A15 vanaf het knooppunt Ressen tot aan de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Daarbij gaan Rijk en regio uit van een brug over het Pannerdensch Kanaal en een half verdiepte ligging tussen Duiven en Zevenaar. Daarnaast voorzien de plannen in een goede inpassing onder meer bij Groessen en Boerenhoek.

Financiële dekking


Met de aanleg van de weg is een bedrag van 1.040 miljoen euro gemoeid. Het Rijk draagt 385 miljoen euro bij, de provincie 360 miljoen en de stadsregio 12,5 miljoen euro. Het resterende bedrag wordt door tol opgebracht. Rijk en provincie gaan dit met marktpartijen uitwerken. De hoogte van het toltarief moet zodanig zijn dat veel weggebruikers voor de doorgetrokken A15 gaan kiezen, en daarmee de andere wegen in de regio ontlasten.

Trajectnota


Na de zomer wordt de Trajectnota voor de nieuwe verbinding ter inzage gelegd. De minister zal vervolgens begin 2012 een knoop doorhakken over het tracé. Het is de bedoeling de bouw in 2015 te laten beginnen. De nieuwe verbinding kan in 2018 klaar zijn.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>