Amsterdam speelt in op groeiend aantal fietsers

maandag 12 november 2012
timer 2 min
Amsterdam gaat 38.000 fietsparkeerplekken bijplaatsen en op de gevaarlijkste wegen minstens 15 kilometer rode fietsstroken aanleggen. Het college van B&W investeert tot en met 2016 57 miljoen euro in de fiets. Dit staat in het Meerjarenplan Fiets 2012 - 2016 met daarin de hoofdlijnen van toekomstig beleid.

Amsterdam speelt in op groeiend aantal fietsers

 

De fiets is een onmisbaar vervoermiddel in de stad. Fietsen is in vergelijking met andere vervoermiddelen in de stad goedkoop, snel, gezond en schoon. De fiets neemt weinig ruimte in. Het fietsgebruik in Amsterdam is de afgelopen 20 jaar gegroeid met meer dan 40 procent van 340.000 naar 490.000 dagelijkse fietsritten in 2012. De groei zet zich door. Zo zal het aantal fietsritten van en naar treinstations in 2020 naar verwachting met 25 procent stijgen. Dagelijks leggen Amsterdammers nu al zo'n 2 miljoen kilometer af op de fiets. Het investeren in voorzieningen is achtergebleven bij deze groei met als gevolg uitpuilende fietsenrekken en op de hoofdroutes in het centrum te smalle fietspaden. Daarnaast is 56 procent van de ernstige verkeersslachtoffers een fietser tegenover 48 procent in 2000.

Weinig ruimte

Het fietsnetwerk is in Amsterdam grotendeels op orde, alleen in de binnenstad is vaak te weinig ruimte om vrijliggende fietspaden aan te leggen. Daarom wordt op de plekken waar de grootste knelpunten zijn in totaal 15 kilometer rood asfalt aangebracht omdat dat de verkeersveiligheid verbetert. Ook gaat de gemeente werken met zogenoemde Plusnetten: bij grote reconstructies worden de drukste fietsroutes zo ingericht dat fietsers meer ruimte krijgen.

Knelpunten oplossen

Voor de periode tot 2020 investeert de gemeente samen met partijen als Prorail en Stadsregio Amsterdam bijna € 120 miljoen om de belangrijkste knelpunten op het gebied van fietsparkeren en het fietsnetwerk op te lossen. Daarvan is € 90 miljoen bestemd voor het realiseren van de 38.000 fietsparkeerplaatsen. Tot 2040 is in totaal circa € 200 miljoen nodig, waarvan € 170 miljoen voor fietsparkeren. € 200 miljoen is veel geld, zeker in deze tijd. Maar de maatregelen zijn noodzakelijk en economisch verantwoord. Het toegenomen fietsgebruik bespaart de stad jaarlijks € 20 miljoen in het OV en € 20 miljoen aan auto-infrastructuur. Vergeleken met de andere vervoersvormen levert investeren in de fiets het meeste effect per euro op.

 

Lees meer:

De belangrijkste resultaten van het Meerjarenplan Fiets tot en met 2016