Samenwerking overheid en banken om circulaire economie te versnellen

maandag 18 maart 2024

Foto: Shutterstock

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken hebben donderdag afspraken gemaakt voor de verdere ontwikkeling van een circulaire economie. Daarmee versterken banken en overheid hun samenwerking om de transitie te versnellen.

Een circulaire economie produceert zo min mogelijk afval en kent geen onnodige verspilling van grondstoffen. "Nederland wil in 2050 helemaal circulair zijn", aldus de staatssecretaris. Een dergelijke economie is essentieel voor het bereiken van de klimaatdoelen, het verminderen van de druk op onze leefomgeving en het vergroten van de leveringszekerheid van schaarse grondstoffen. Alleen door met verschillende partijen samen te werken, zoals bedrijven, gemeenten, provincies, rijksoverheid en de financiële sector, kan een circulaire economie in Nederland haalbaar zijn. Dankzij de afspraken krijgen overheid en banken inzicht in wat nodig is om de positie van circulaire ondernemers te versterken. De voortgang van deze afspraken en de transitie wordt jaarlijks door beide partijen besproken.

Banken en de overheid werken al samen in de Kopgroep Circulair Financieren om concrete oplossingen te zoeken voor problemen waar circulaire ondernemers tegenaan lopen, zoals de manier waarop het financieel risico door banken wordt berekend. Met de schaarse beschikbaarheid van grondstoffen of restwaarden van producten werd nog beperkt rekening gehouden.  

Het statement dat de NVB, de banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, NWB Bank, Rabobank en Triodos Bank en de overheid hebben ondertekend geeft aan wat nodig is om een snellere transitie naar een circulaire economie te realiseren.