Tijdelijke korting op motorrijtuigenbelasting bij volledig elektrische auto’s

vrijdag 19 april 2024

Foto: Shutterstock

Voor volledig elektrische auto’s en andere emissievrije personenwagens geldt in 2026 een korting van 40 procent op de motorrijtuigenbelasting. Dat heeft demissionair minister Steven van Weyenberg van Financiën bekendgemaakt in de Voorjaarsnota.

Tijdelijke korting

"In het kader van de klimaatbesluitvorming is afgesproken dat er binnen de motorrijtuigenbelasting een tariefkorting komt voor emissievrije personenauto’s van 40 procent tussen 2026 en 2028, 35 procent in 2029 en 30 procent in 2030", schrijft het demissionaire kabinet in de Voorjaarsnota. Na 2030 loopt de tijdelijke korting af. De huidige tariefkorting loopt per 1 januari 2026 af.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de ingroei van elektrische voertuigen in het wagenpark stagneert. "Zonder tariefkorting zou de motorrijtuigenbelasting voor emissievrije personenauto’s hoger zijn, als gevolg van het meergewicht door het accupakket, dan voor vergelijkbare benzineauto’s."

Aanschafsubsidie voor tweedehands geschrapt

Om de kosten die gemoeid zijn met tariefkorting op de motorrijtuigenbelasting te dekken, wordt de aanschafsubsidie voor tweedehands elektrische personenauto’s (red. de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, SEPP) na 2024 geschrapt. Zo bespaart het demissionaire kabinet 528 miljoen euro.

Verder ontvangen alle andere emissievrije voertuigen, zoals elektrische bestelauto’s en elektrische autobussen, vanaf 2026 geen korting meer op de motorrijtuigenbelasting. Deze voertuigen ontvangen nu nog wel dezelfde korting als personenauto’s.