Betaald parkeren op alle zondagen te vroeg voor Deventer

maandag 5 november 2018
timer 2 min
Deventer moet gratis parkeren op zondagen in de Deventer binnenstad pas afschaffen als zowel consumenten als ondernemers eraan gewend zijn dat de winkels elke zondag open mogen. Dat zegt binnenstadsmanager Peter Brouwer.

Tot juni van dit jaar kende Deventer alleen één koopzondag per maand. Op die zondag waren alle winkels open en was er betaald parkeren. Op de overige zondagen in de maand hoefde er niet betaald te worden in de binnenstad.

 

Nadat het college in juni had besloten winkeliers en horeca de ruimte te geven om ook op andere zondagen open te gaan, kwamen ze met het voorstel om ook op andere zondagen betaald parkeren in te voeren. Dit voorstel wordt woensdag behandeld in de raad.

 

Dit voorstel zou volgens het college als voordeel hebben dat de voorgestelde verhoging van de tarieven van straat- en garageparkeren achterwege kan blijven. Het betaald parkeren op alle zondagen zou de gemeente jaarlijks een halve ton opleveren.

 

Brouwer vindt deze maatregel te voorbarig. Volgens hem moet betalen op de niet-officiële koopzondagen gratis blijven zodat consumenten en ondernemers eraan kunnen wennen. En dat is nodig want vooralsnog opent op de niet-officiële koopzondagen in vergelijking met de officiële koopzondagen slechts een derde van de ondernemers de deuren. Ook blijven bestedingen in vergelijking met andere dagen achter.

 

Ondertussen investeren zowel gemeente als ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad. De gemeente doet dit door in het Bestuursakkoord op te nemen dat parkeeropbrengsten ten goede moeten komen aan de binnenstad in plaats van aan de algemene middelen, ondernemers en vastgoedeigenaren hebben sinds 2017 een fonds waarin ze jaarlijks 375.000 euro storten ten behoeve van de stadspromotie. Daarnaast komen ondernemers en vastgoedeigenaren binnenkort met een eigen notitie.

 

Brouwer laat weten op den duur niet tegen betaald parkeren op alle zondagen te zijn. “Het is nu alleen nog te vroeg.”