Blankenburgtunnel leidt tot grote verliezen

dinsdag 28 februari 2012
timer 2 min
De aanleg van de blijkt uit het onderzoek dat uitgevoerd is door het onafhankelijk adviesbureau Triple E. Het bureau onderzocht in opdracht van Natuurmonumenten de economische gevolgen van de snelweg voor ondernemers en bewoners.
Blankenburgtunnel leidt tot grote verliezen


Onderzoek naar economische gevolgen


De conclusie van Triple E: huizenbezitters langs het Blankenburgtracé zijn miljoenen euro's kwijt als de nieuwe oeververbinding wordt aangelegd. Ook jachthavens, horeca en andere ondernemers in het gebied lopen miljoenen aan inkomsten mis.

Huizenprijzen in waarde omlaag


Het adviesbureau berekende dat woningen in een cirkel van 300 meter 10% van hun waarde verliezen. Bij de iets verder gelegen woningen gaat het om 5% waardeverlies. In totaal worden zo'n 2650 woningeigenaren in onder meer Vlaardingen en Schiedam getroffen. Samen verliezen zij 20 miljoen euro. Als de rijksweg wordt doorgetrokken naar de A4 en A13 leidt dat bij ruim 4400 woningen tot een waardevernietiging van 60 miljoen, aldus de onderzoekers.

Ondernemers ook getroffen


Triple E onderzocht ook hoeveel ondernemers in het gebied getroffen worden door de aanleg van de Nieuwe Westelijke Oeververbinding.?Het Blankenburgtracé raakt de omzet van zo'n 50 bedrijven (omzet: 11,5 miljoen), blijkt uit de cijfers. Het gaat voornamelijk om ondernemingen die afhankelijk zijn voor hun inkomsten van natuur en recreatie in het Midden-Delfland-gebied, zoals jachthavens en horeca.

Verlenging weg zorgt voor meer verliezen


Als de weg verlengd wordt naar de A4 en A13 worden overigens nog eens ruim 80 bedrijven (met een omzet van 20 miljoen) getroffen. Samen verliezen die jaarlijks voor enkele tonnen aan inkomsten. Over meerdere jaren gerekend, gaat het om tientallen miljoenen.

Werkelijke schade groter


Toine Cooijmans, beleidsmedewerker van Natuurmonumenten zei vrijdagochtend in het Algemeen Dagblad: ”Dit is geen eens het totaalplaatje. De werkelijke financiële schade is vele malen groter. En dan hebben we het nog niet eens over de 'onbetaalbare' waarde van het unieke landschap van Midden-Delfland zelf.”

Debat in Tweede Kamer op 13 maart


Op 13 maart gaat minister Schultz in debat met de Tweede Kamer over de kwestie Blankenburgtunnel. In december koos de minister voor de Blankenburgtunnel. De Tweede Kamer staat hier echter zeer kritisch tegenover en heeft een onderbouwing van haar keuze gevraagd.

Bron: Natuurmonumenten

Terug naar overzicht nieuws >>>