Center Parcs wint duurzame mobiliteitswedstrijd

donderdag 14 juni 2018
timer 2 min
De winnaar van de mobiliteitswedstrijd Low Car Diet is Center Parcs. Van de vijftien deelnemende bedrijven reisden de medewerkers van de vakantieparkenketen het duurzaamst tijdens hun 'mobiliteitsdieet', waarbij velen de auto inruilden voor fiets, ov of e-auto.

Dat maakte Annemieke Nijhof, voorzitter van de sectortafel ‘Mobiliteit’ bij het Klimaatakkoord, op 14 juni bekend.  Een wedstrijd als Low Car Diet past bij haar motto 'move before you're ready'. Nijhof: "Deze bedrijven en hun medewerkers wachten niet af, maar gaan nu al aan de slag met een gedragsverandering die bijdraagt aan ons klimaat. Ik hoop dat meer bedrijven juist door die praktische doorvertaling ervan geïnspireerd raken".


In totaal bespaarden de vijftien deelnemers 63,1 ton aan CO2. De 1300 deelnemers maakten samen 64 procent minder autokilometers. De organisatie achter de wedstrijd, stichting De Reisbeweging, hoopt dat dit tot structureel ander reisgedrag onder de deelneemers leidt.


Lees ook: Reisbeweging met speels autorantsoen op weg naar duurzaamheid

Stellingen

Daarom legde De Reisbeweging de deelnemers een aantal stellingen voor. Hieruit blijkt dat er onder hen ruim draagvlak is voor rekeningrijden. Ook de snelheid op snelwegen terugdraaien van 130 km/uur naar 120 km/uur kan op veel bijval rekenen, net als het weren van diesels uit milieuzones.


Ruim 50 procent geeft aan dat de kans dat hun volgende auto waarschijnlijk een elektrische zal zijn, is toegenomen. Voor het stimuleren van overig duurzaam vervoer is de sleutel tot succes het afstemmen van vergoedingen en faciliteiten. Wanneer privé gebruik van de businesscard wordt toegestaan door de werkgever zijn zij sneller bereid over te stappen. Omkleedvoorzieningen en aantrekkelijkere fietsvergoedingen moeten leiden tot meer fietsers.