Communicatie leidt tot minder file

woensdag 4 augustus 2010
timer 2 min
Een uitgebreid pakket aan communicatiemiddelen heeft volgens Rijkswaterstaat geleid tot minder vertraging op de A12, toen die de afgelopen maanden tussen Woerden en Gouda werd verbreed met een vierde rijbaan, ofwel een spitsstrook. Dat werd duidelijk tijdens een bezoek aan de werkzaamheden.
Communicatie leidt tot minder file

 

Hardnekkige knelpunten


Het gedeelte tussen Woerden richting Gouda behoorde tot de dertig hardnekkige knelpunten in Nederland, die op basis van de spoedwet worden aangepakt. Die wet leidde tot een versnelling van enkele maanden. “Normaal duurt zo'n klus ongeveer negen maanden. Nu wordt het geklaard in negentig dagen”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Vanaf 1 november zijn er vier stroken beschikbaar en vanaf 16 augustus al drie.

Meevaller


Rijkswaterstaat schatte dat door de werkzaamheden over 12 kilometer de vertraging vanuit de richting Utrecht gemiddeld een uur zou zijn. Ondanks de zomerfiles iedere morgen bij Woerden van vaak 4 kilometer lang is de vertraging voor automobilisten uitgekomen op gemiddeld vijftien tot twintig minuten, met soms een uitschieter naar inderdaad een uur. “Dat is ons erg meegevallen”, zei projectmanager Michiel Bonnema van Rijkswaterstaat.

Tool en website


De dienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat ging al ruim van tevoren in gesprek met bijvoorbeeld de vervoerssector. “We hebben een tool en de website A12vrachtplanner.nl ontwikkeld om met het plannen van vrachten al rekening te kunnen houden met de gemiddelde vertraging. Daar waren de vervoerders erg mee geholpen”, licht Bonnema toe. “We hopen dat we deze tool ook bij toekomstige wegwerkzaamheden kunnen inzetten.”

Filesophie


De communicatie moet nog worden geëvalueerd, maar ziet er volgens Bonnema nu al goed uit. Zo kreeg de automobilist via de website filesophie.nl een actievere rol, doordat hij tips kon geven en twitterberichten kon achterlaten. Ook de webcams van het weggedeelte zijn goed bekeken, vermoedelijk vooral door mensen die de A12 op moesten. In de eerste week was dat 13.000 keer.

Bron: ANP
 

Terug naar overzicht nieuws >>>