Concept voor duurzaam fietspad

woensdag 29 februari 2012
timer 2 min
De duurzaamheid van een fietspad kan nog verder worden vergoot door een duurzame inrichting. Tauw heeft hiervoor in samenwerking met Goudappel Coffeng kansrijke opties gebundeld in de schets 'Duurzaam fietspad'.
Concept voor duurzaam fietspad



Mogelijkheden


De mogelijkheden zijn legio om de duurzaamheid van een fietspad te vergroten. Denk aan hergebruik van asfalt, baggerspecie als fundering, klimaatneutrale lichtmasten en de toepassing van Warmte Koude Opslag (WKO) om gladheid te voorkomen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het asfalt in de zomer gekoeld wordt, waardoor de bitumen in het asfalt het verwekingspunt niet bereiken en het asfalt gespaard blijft. Tauw oppert de klimaatneutrale lichtmast te gebruiken die het ingenieursbureau in 2010 ontwikkelde, gemaakt van ingezameld plastic met een levensduur van zeventig jaar. Ook toont de schets lichtmasten die werken op zonnecellen.

Besparing


Voor het omlaag brengen van de hoeveelheid lichtenergie is toepassing van reflecterend asfalt een goede optie. Dit kan gemeenten een besparing tot 50 procent opleveren terwijl het lichteffect hetzelfde blijft. Een andere optie is het gebruik van geleide verlichting die de route markeert. Dit kan echter wel ten koste gaan van het veiligheidsgevoel doordat het zicht op lange afstand afneemt.

Belangstelling


Verschillende partijen hebben belangstelling getoond voor deze duurzame innovaties. Zo heeft Tauw in opdracht van de gemeente Zutphen de mogelijkheden voor duurzame innovaties bekeken voor het bedrijventerrein de Mars, een van de grootste bedrijventerreinen van Gelderland die zich door herontwikkeling ontwikkelt tot een duurzaam en tijdsbestendig bedrijventerrein, dat goed bereikbaar is en nieuwe ruimte biedt voor wonen, werken en recreëren. Verder wil de Fietsersbond het concept van Tauw integreren in een 'green deal' met het Rijk, het bedrijfsleven en belangenorganisaties. Laatste ontwikkelingen bevinden zich momenteel in de verkenningsfase: verschillende opties zijn besproken en een aantal punten is eruit gelicht.

Download hier de conceptschets duurzaam fietspad >>

Terug naar overzicht nieuws >>>