Concurrentiegerichte dialoog bij aanleg tunnel

maandag 12 juli 2010
timer 4 min
Emmen kiest concurrentiegerichte dialoog bij aanleg tunnel Midden in het centrumgebied van Emmen wordt een tunnel aangelegd. De gemeente kiest bij de aanbesteding voor de concurrentie gerichte dialoog. Meer dan 60 bedrijven meldden zich aan; de interesse is groot. Emmen is de eerste gemeente van Nederland die kiest voor deze manier van werken.
Concurrentiegerichte dialoog bij aanleg tunnel

 

Centrumontwikkeling Emmen


De komende jaren ondergaat het centrum van Emmen een metamorfose. Het resultaat is één uitnodigend, toegankelijk en goed bereikbaar centrum waar van alles te beleven is. De centrumontwikkeling biedt de hele regio veel perspectief op het gebied van werkgelegenheid, recreatie en toerisme, wonen en leven. Het hart van het nieuwe centrumgebied wordt gevormd door een levendig plein. Om dit plein te kunnen realiseren, wordt de Hondsrugweg deels verdiept in een tunnel. De aanbesteding van dit werk gebeurt door middel van een concurrentie gericht dialoog.

Complex


Rijkswaterstaat maakt vaker gebruik van de concurrentiegerichte dialoog, maar dat een gemeente hiervoor kiest, is uniek. Reden is de complexiteit van het tunnelproject, aldus wethouder Jan Kuper. “Er zijn elementen in de omgeving waarmee men bij de bouw rekening moet houden. Voorbeelden zijn de steunpunten van het bruggebouw en de Traverse, die beiden over de Hondsrugweg heen lopen. Ook liggen er een vitale gasleiding en andere kabels en leidingen. Bovendien is de Hondsrugweg de hoofdroute van het centrum. Het is absoluut noodzakelijk dat het centrumgebied van Emmen goed bereikbaar blijft. We gaan dan ook op zoek naar de meest optimale oplossing voor bereikbaarheid tijdens de bouw.”

Naast deze elementen zijn er andere bouwprojecten in het centrumgebied die belangrijk zijn voor de fasering van de tunnelbouw. Kuper noemt de nieuwbouw van het voormalige politiegebouw, een groot winkelpand plus parkeergarage in het zuidelijke deel van het nieuwe centrumplein en de herinrichting van het Noorderplein. “Al deze factoren vragen om creatieve en innovatieve oplossingen, waarbij duurzaamheid een sleutelwoord is. Uitgangspunt is inschakeling van zo veel mogelijk denkkracht uit de markt, gecombineerd met de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Vandaar de keuze voor de concurrentie gerichte dialoog.”

Boven de tunnel ontmoeten mensen elkaar op een groot, nieuw aan te leggen plein. Dit plein maakt geen onderdeel uit van de aanbesteding van de tunnel. “Het plein is een van de factoren waar we bij de aanleg van de tunnel rekening moeten houden. Verder houden we deze twee grote projecten graag gescheiden, ook in verband met de beheersbaarheid. Bij de tunnel gaat het vooral om een civiel werk, terwijl bij het plein uitstraling het sleutelwoord is. De omgevingsvisie voor het plein is dan ook een van de randvoorwaarden die van belang zijn voor de tunnelbouw.”

Digitaal ondernemersplein


De centrumontwikkeling Atalanta moet ook de regionale economie stimuleren. In hoeverre hebben regionale bedrijven een streepje voor? Kuper: “Uiteraard heeft ieder bedrijf dezelfde kansen. Dat neemt niet weg dat we als gemeente lokale en regionale bedrijven stimuleren om mee te doen, bijvoorbeeld door de inrichting van het digitale Ondernemersplein op www.emmen.nl/atalanta. Daar zijn onder meer alle ondernemers die bij de marktconsultatie aanwezig waren, terug te vinden. Ik kan me voorstellen dat er behoefte is aan lokale kennis en dat anderen graag samenwerking zoeken met lokale en regionale ondernemers. Het Ondernemersplein is een goede manier om met elkaar in contact te komen. We merken nu al dat het werkt: bedrijven benaderen elkaar om te kijken of en welke vormen van samenwerking mogelijk zijn. Ook bedrijven die niet bij de marktconsultatie waren, maar wel graag deel willen nemen aan de concurrentiegerichte dialoog, kunnen zich hier aanmelden.”

Budget


Gevraagd naar het budget voor de tunnelbouw zegt de Emmense wethouder: “De tunnel is onderdeel van Atalanta, een programma met een geraamde investeringsomvang van circa 500 miljoen euro. Voor de aanleg van de tunnel en alles wat daar bij hoort, is 45 miljoen euro opgenomen in de indicatieve investeringsraming van de gemeente Emmen. Dit is inclusief de kosten voor voorbereiding en toezicht van het hele tunnelproject en de kosten van begeleiding en uitvoering van de concurrentiegerichte dialoog. Overigens bevat dit bedrag diverse andere onderdelen en is het daarom niet het budget dat bij de aanbesteding als plafondbedrag wordt aangegeven.”

De aanbesteding volgens een concurrentie gerichte dialoog start najaar 2010.

Een verslag van de marktconsultatie en meer informatie over Atalanta en de aanleg van de tunnel vindt u op op www.emmen.nl/atalanta.

Download hier het Masterplan Emmen Centrum 2020.

Terug naar overzicht nieuws >>>