Eenheid wegontwerp maakt verkeer veiliger

maandag 8 oktober 2012
timer 2 min
Meer eenheid wegontwerp maakt verkeer veiliger Op verzoek van het Ministerie van I&M zijn nieuwe richtlijnen voor het ontwerpen van wegen ontwikkeld. De nu verschenen CROW-publicatie 315 'Basiskenmerken Wegontwerp' is een bundeling van alle relevante kennis over wegcategorieën en het daaraan verbonden wegontwerp.
Eenheid wegontwerp maakt verkeer veiliger

Actualisering en eenduidigheid


Aan de ene kant is dit een actualisering van de categorisering van wegen op duurzaam veilige basis. En anderzijds zijn de basiskenmerken voor het wegontwerp van deze categorieën eenduidig vastgelegd. De richtlijnen moeten leiden tot meer verkeersveiligheid.

Onvoldoende uniform


Het Nederlandse wegennet is nog onvoldoende uniform ingericht. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek naar de toepassingen van bestaande richtlijnen dat in 2008 is uitgevoerd door het Ministerie van I&M. Een groot deel van de wegbeheerders in Nederland volgt de bestaande richtlijnen, maar er zijn grote verschillen per richtlijn en per wegbeheerder. Landelijke uniformiteit en het opvolgen van richtlijnen vindt 90% van de wegbeheerders van groot belang.

CROW-pulicatie


Om die reden heeft het Ministerie van I&M aan CROW en Rijkswaterstaat opdracht gegeven om samen met afgevaardigden van wegbeheerpartijen, TNO en SWOV samen te werken aan richtlijnen die essentieel zijn voor de verkeersveiligheid. Hier is de CROW-publicatie 315 'Basiskenmerken Wegontwerp' uit voortgekomen.

Breed draagvlak


Juist doordat alle betrokken partijen in de werkgroep samengewerkt en ingestemd hebben met de inhoud van de publicatie, is er een breed draagvlak voor het resultaat. Dit versterkt de toepasbaarheid in de praktijk en daardoor zal de inhoud van deze nieuwe publicatie de verkeersveiligheid op termijn ten goede komen. Hiermee is CROW-publicatie 315 een waardige opvolger voor CROW-publicatie 116 'Categorisering van wegen op duurzaam veilige basis' en voor CROW-publicatie 203 'Richtlijn Essentiële Herkenbaarheidkenmerken van weginfrastructuur'.

Publicatie 'Basiskenmerken Wegontwerp' (artikelnummer 315) is te bestellen via de CROW-website: www.crow.nl/shop.

Terug naar overzicht nieuws >>>