Energiezuinige fietspadverlichting Borne

maandag 9 januari 2012
timer 4 min
  Er is al langer de vraag om verlichting langs de fietspaden in het buitengebied van de gemeente Borne. De zogenoemde Groene Poort. Deze verlichting moest wel tegemoet komen aan het imago van de Groene Poort: e nachtelijke duisternis moet behouden blijven en de verlichting moet energiezuinig en duurzaam zijn.
Energiezuinige fietspadverlichting Borne

 

Bewonersparticipatie


Tegelijkertijd vielen deze plannen met een zelfstandig initiatief van scholieren havo/vwo 2 van het Twickelcollege in Borne. Zij deden mee met een landelijke prijsvraag voor middelbare scholieren die werd uitgezet door de organisatie Codename Future. Desi, een van de scholieren:
\"Ons idee was om lantaarnpalen op zonne-energie (of iets anders dat zuinig was zoals wind) in te zetten, die aangaan als je er langs rijdt en later weer uitgaan zodat niet de hele tijd licht brandt. Wij waren samen met 4 andere ideeën in Nederland de winnaar. We kregen 1000 euro om ons project onder de aandacht te brengen, en van de 1000 euro mochten wij 250 euro houden voor eigen gebruik.\" De leerlingen gaven hun project de naam \"Sunlight in the Night\". Ze hebben de gemeente benaderd met hun idee en gewonnen prijs. Herman Horsthuis van de gemeente was direct enthousiast en is de scholieren gaan betrekken in de plannen voor verlichting van de fietspaden.

Duurzaam ontwerp


De gemeente Borne heeft gebruik gemaakt van de ervaring van IBU Stadsingenieurs van de gemeente Utrecht voor het uitwerken van de uitgangspunten naar een compleet ontwerp.
Een mooie samenwerking en kennisuitwisseling van gemeenten onderling. Dit heeft geleid tot een verlichtingsplan met led-armaturen die verkeersafhankelijk worden aangestuurd. Een gecombineerd zonnepaneel/windmolen draagt bij aan de energievoorziening.
Behalve in het verlichtingsontwerp speelde duurzaamheid een rol alle onderdelen. Alle gekozen materialen zijn geselecteerd op duurzaamheidaspecten. Zo is een voedingskabel en een mast gekozen die minder milieubelasting heeft. Dat deze duurzaamheidswens erg ver is doorgevoerd blijkt uit de details waarnaar is gekeken bij de keuzes. De voedingskabel is bijvoorbeeld wel iets duurder  maar heeft minder weerstand voor de elektrische stroom, waardoor minder verliezen optreden in de kabel. Ook de led-armaturen zijn zorgvuldig gekozen op basis van de beste prestatie. In goed overleg met de provincie Overijssel en Regio Twente zijn de masten zo ver mogelijk uitelkaar geplaatst waardoor er nog minder lichtmasten nodig zijn.

Energie en mileubesparing


De bespaarde energie ten opzichte van het op conventionele wijze verlichten is 12.624 kWh per jaar. Dit komt overeen met een jaarlijkse Co2 reductie van 8.079 kg. De compensatie hiervan in aantal bomen uitgedrukt is 323 bomen. Of het jaarlijks energieverbruik van 4 huishoudens.
Ook in de onderhoudskosten wordt bespaard door mindere inzet van hoogwerkers tbv storingsherstel en lampvervanging.

Bestaande verlichting


Er stonden her en der al lichtmasten op de trajecten. In het ontwerp is gelijk gekeken waar bestaande verlichting verwijderd kon worden. Ook op plaatsen waar geen nieuwe verlichting zou komen. Door hier nog eens kritisch naar te kijken kon er een aantal extra lantaarnpalen verwijderd worden of hoefde er op sommige plaatsen geen aanvullende fietspadverlichting te komen.

Aanbesteding en uitvoering


Er is een bestek en tekeningen gemaakt en het project is openbaar aanbesteed. De firma Van Gelder heeft de opdracht gekregen om het werk uit te voeren. In deze aanbesteding is ook het volledige onderhoud van de installatie voor een periode van 5 jaar inbegrepen. Dit alles tegen een vaste prijs.  
Ruim 2,5 km fietspad is voorzien van verkeersafhankelijke verlichting. Deze verlichting staat standaard in een minimale stand by stand. Voordat weggebruikers het fietspad betreden worden ze gedetecteerd en regelt de verlichting van een sectie van 600 meter fietspad automatisch op naar het gewenste lichtniveau. De fietser of voetganger merkt dus eigenlijk niets van deze regeling. Terwijl er in de stille uren geen onnodige lichtvervuiling en geen energiegebruik is.

Ingebruikname


Op 14 december 2011 heeft wethouder Michiel Kotteman van  samen met de leerlingen Desi Platenkamp, Laura Janszen, Merel Huizinga, Julia Frielink en Sien Barels de nieuwe verlichtingsinstallatie op feestelijke wijze in gebruik genomen. Onder de belangstellenden waren ook de programmaleider Economie en Milieu van de provincie Overijssel, diverse bewoners en vertegenwoordigers van belangengroepen.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>