Experiment van start: jongeren de weg op met AutoFocus-app

dinsdag 10 november 2015
timer 2 min
Zeshonderd automobilisten in de leeftijd van 18 tot 24 jaar zijn gestart met een experiment van twee maanden aan de hand van een app: AutoFocus genaamd. Hiermee wordt onderzocht of de jongeren het gebruik van hun smartphone in de auto kunnen afleren. Op deze manier willen Interpolis, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) veilig rijgedrag stimuleren en direct belonen.

Jongeren veroorzaken 5 tot 7 keer meer verkeersongevallen dan ervaren weggebruikers. Afleiding in het verkeer, door het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur, speelt daarbij een grote rol, zo blijkt uit onderzoek van SWOV. Om veilig rijgedrag onder jongeren te bevorderen, introduceert Interpolis de AutoFocus-app. Met deze app gaan 600 jonge bestuurders de uitdaging aan om twee maanden hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken.

 

SlimOpWeg

Tijdens dit experiment beloont de AutoFocus-app de jonge automobilisten als zij zich tijdens het autorijden niet laten afleiden door hun mobiele telefoon. Om punten te verdienen mogen zij hun smartphone tijdens een autorit niet gebruiken.

 

Het experiment maakt onderdeel uit van het tweejarige autoprogramma 'SlimOpWeg' van Interpolis. Met het programma wil Interpolis de verkeersveiligheid in Nederland vergroten en de schadelast met 25 procent verminderen, waardoor de verzekeringspremie van risicogroepen verlaagd kan worden.

Wanneer deelnemers tijdens het rijden de smartphone niet gebruiken, verdienen ze punten.