Fietsen in Arnhemse wijk om spitsverkeer te mijden

maandag 18 september 2017
timer 2 min
Bewoners van de wijk Alteveer/'t Cranevelt in Arnhem kunnen sinds kort kennismaken met duurzame mobiliteit. Daarbij kunnen zij kiezen uit een 'menukaart' aan mobiliteitsvormen, zoals een e-bike, een e-bakfiets of een deelauto. Ook schaft de wijkraad een elektrisch voertuig aan voor de minder mobiele wijkbewoners. Het project is een initiatief van de Wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt en de gemeente Arnhem en loopt tot eind 2017. De actie moet leiden tot minder spitsverkeer op de drukke Apeldoornseweg.

Fietsen voor een beloning

Wijkbewoners kunnen via de Ring Ring®-app bovendien sparen voor korting bij de plaatselijke Coop-supermarkt en dierentuin Burgers’ Zoo, wanneer hij op de fiets stapt. . Fietsen in de spits wordt extra beloond. Naar verwachting sluiten binnenkort meerdere partijen aan.   

Wijkgebonden

Hannie Riksen van de wijkraad legt uit hoe het in zijn werk gaat. “De app is gelanceerd vanuit het initiatief van de wijk om duurzame mobiliteit in het leven te roepen. Het registreert via de gps het aantal gefietste kilometers. De app is alleen te gebruiken binnen de wijk. Kilometers die daarbuiten gefietst worden, tellen niet mee voor het sparen van kortingen’’, vertelt Riksen.

Niet alleen individueel, ook voor de buurt kan gespaard worden. “Er zijn elektrische fietsen uitgedeeld aan bewoners. Deze fiets kan door ieder persoon een week gebruikt worden. Daarna krijgt de volgende de fiets een week lang. Wanneer dit experiment een succes blijkt te zijn, komen we eventueel in aanmerking voor de zogeheten wijkprijs en daarmee sparen we indirect voor de buurt.’’

De app is nu geïntroduceerd in de Arnhemse wijk, maar wordt bovendien al jaren succesvol gebruikt in onder meer Nijmegen, Hilversum en Amsterdam.

Hoe meer mensen hun auto delen, hoe minder auto’s er in een wijk nodig zijn. Dit vermindert de parkeerdruk. Wijkbewoners kunnen een gratis testrit maken in een deelauto. Ook worden ze gestimuleerd hun eigen auto te delen met de buren via de bestaande autodeelplatforms Greenwheels, Mywheels en Snappcar. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om deelauto’s op zonne-energie te laten rijden. De werkgroep Duurzaam Craneveer van de wijkraad toetst momenteel of hier animo voor is.