Fietstellers stimuleren fietsen

woensdag 29 februari 2012
timer 2 min
Falco heeft 6 fietstellers geplaatst tussen Apeldoorn en Deventer. Het plaatsen van de fietstellers is onderdeel van het project Fietsfilevrij!. De fietsteller is een van de vele producten die Falco in haar assortiment heeft om het fietsen te stimuleren.
Fietstellers stimuleren fietsen



Fietssnelweg


De zes fietstellers zijn geplaatst langs de zogenoemde fietssnelweg (N344) tussen Deventer en Apeldoorn. Fietsers kunnen de tijd en de temperatuur aflezen van het display. Daarnaast is zichtbaar op de displays hoeveel fietsers er al gepasseerd zijn, de snelheid van de fietser en de verwachte reistijd. De gegevens worden overgedragen via een gprs modem. Aan de achterzijde van de fietstellers is een kaart van de omgeving te zien. Deze zijde zou ook gebruikt kunnen worden voor reclame. Alle fietstellers worden standaard voorzien van een anti-graffiti coating.

Gesprekken


Al in 2006 zijn de gesprekken gestart met de werkgroep bestaand uit SOAB adviseurs, Grontmij en de gemeente Apeldoorn. Middels een presentatie in 2009 heeft Marc Kosse, verkoopleider bij Falco, de voordelen van de fietsteller uitgelegd aan de werkgroep plus de Fietsersbond en het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Uiteindelijk is het plaatsen van de tellers onderdeel van het project Fietsfilevrij!, een samenwerkingsproject van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat,
de Fietsersbond en regionale en lokale overheden. Doel van dit project is om fietsen aantrekkelijker te maken en om forensen aan te sporen te gaan fietsen i.p.v. de auto te pakken. Tevens is het voor gemeenten interessant om te weten hoeveel fietsers er voorbij komen op een bepaald punt. Zo kan bijvoorbeeld worden bijgehouden of het nemen van maatregelen om het fietsgebruik te stimuleren daadwerkelijk effect heeft. De investering in deze fietstellers staat in schril contrast met de uitgaven die gepaard gaan met autoverkeer.

Deventer


Recentelijk zijn er ook twee fietstellers in Deventer geplaatst om de fietstijd tot het Centraal Station aan te geven. Andere fietsmarketing producten om het fietsen te stimuleren en om de publieke service te vergroten zijn FalcoAir, FalcoIon en de LED-Mark.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>