Fileproblemen A15 nemen toe

maandag 14 januari 2013
timer 2 min
Het verkeer op de A15 in Rivierenland is in 2012 nog meer vastgelopen. In vergelijking met 2011 zijn de vertragingen groter en is op langere delen van het traject sprake van filevorming. Aan de westzijde van het gebied is de vertraging bij knooppunt Gorinchem het grootst.

Fileproblemen A15 nemen toe

Doorstroming


Dat blijkt uit een actualisatie van het verkeersonderzoek van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland.  Deze ontwikkeling staat haaks op de landelijke trend van verbeterde doorstroming op de rijkswegen. De doorstroming op de A15 ter hoogte van knooppunt Gorinchem is zowel in de ochtend- als avondspits verslechterd. Dit wordt mede veroorzaakt door het invoegende verkeer vanaf de A27. Vanuit Gorinchem is vooral in westelijke richting in de ochtend sprake van matige doorstroming. Ook bij de afslag Hardinxveld-Giessendam loopt het verkeer vertraging op.

Grootste problemen


De grootste problemen op de A15 in Rivierenland doen zich voor in de avondspits in oostelijke richting. Op het gehele traject vanaf knooppunt Deil tot en met Ochten is in 2012 sprake van slechte doorstroming. Het gedeelte tussen Deil en Meteren spant de kroon: daar is de vertragingsfactor gestegen van 1,8 in 2011 tot ruim 2,4 in 2012. Dit betekent meer dan een verdubbeling van de reistijd. Vanuit Tiel richting Rotterdam zijn de doorstromingsproblemen in het afgelopen jaar vooral tussen Echteld en Tiel-West sterk toegenomen.

Onderzoek KvK


Deze cijfers zijn afkomstig van een actualisatie van het onderzoek dat de Kamer van Koophandel in november 2011 presenteerde. Daarbij is dezelfde onderzoeksmethode gehanteerd, waardoor de cijfers uit 2012 goed te vergelijken zijn met de gegevens van vorig jaar. Daarbij is gekeken naar de gemiddelde doorstroming op alle werkdagen in de maanden februari en maart.