Flevoland dreigt met blokkade verbreding A6

dinsdag 11 januari 2011
timer 2 min
Flevoland dreigt naar de rechter te stappen als het Rijk de aanleg van het Oostvaarderswold schrapt. Daarmee wil de provincie de verbreding van de A6 bij Almere tegenhouden.
Flevoland dreigt met blokkade verbreding A6

 

Boze brief


In een boze brief aan staatssecretaris Bleker (natuur) schrijft het provinciebestuur dat zonder de aanleg van de corridor Oostvaarderswold, die de Oostvaardersplassen moet verbinden met het Horsterwold bij Zeewolde, de verbreding van de A6 niet kan doorgaan. De vergunning daarvoor moet dan worden ingetrokken, omdat er niet voldoende natuurcompensatie kan worden gerealiseerd, vindt de provincie. Ook de aanleg van een groot bedrijventerrein in Almere staat dan op losse schroeven.

Overeenkomst


Gedeputeerde Anne Bliek hoopt er met Bleker in goed overleg uit te komen. Maar zij deinst er niet voor terug om eventueel naar de rechter te stappen. Er ligt een overeenkomst tussen de provincies en het Rijk over de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur. Bleker heeft daar als gedeputeerde van Groningen zelf bij gezeten. Het verzoek van Bleker om te stoppen met investeringen in de verbindingszones is in strijd met de overeenkomst, vindt Bliek. Zij voelt zich daarin gesteund door juristen die haar volledig gelijk geven.
Helft

Helft miljoenen al geïnvesteerd


De provincie zit bovendien met het feit dat al de helft van de geraamde 400 miljoen geïnvesteerd is in het gebied. Van de 37 boeren in het gebied die elders hun heil moeten zoeken, zijn er al 21 uitgekocht. Volgens Bliek willen de meeste boeren ook dat het Oostvaarderswold er gewoon komt. Bij de uitkoop is de agrarische waarde van de grond gehanteerd, zo had het provinciebestuur op basis van onderzoek destijds besloten. Als het natuurgebied niet doorgaat, maar er een andere bestemming komt, kan dat invloed op de grondprijs hebben. De uitgekochte boeren zullen zich dan behoorlijk bekocht voelen.

Bron: Cobouw
 

Terug naar overzicht nieuws >>>