Gemeenten nemen maatregelen tegen coronavirus

zondag 22 maart 2020
timer 2 min
Verschillende gemeenten in Nederland en België treffen maatregelen tegen het coronavirus. Na Amsterdam heeft nu ook Rotterdam aangekondigd dat zorgpersoneel gratis mag parkeren in de stad. Daarnaast zijn er gemeenten die parkeren voor iedereen gratis maken.

Zorgpersoneel in Rotterdam krijgt tot eind mei gratis parkeervergunningen die voor de hele stad gelden. Dit wordt gedaan om de reis van en naar zorglocaties en huisbezoeken zo makkelijk mogelijk te maken. De parkeervergunningen zijn bestemd voor medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsenpraktijken en de GGD. Amsterdam kondigde eerder al dezelfde maatregelen aan.

Daarnaast zijn er gemeenten die parkeren voor alle bewoners gratis maken. In Meppel werd vrijwel meteen na de maatregelen van regering besloten om alle parkeerautomaten in de stad af te sluiten. “Dat doen we in verband met de hygiëne. Mensen hoeven nu geen toetsen meer aan te raken”, zo klinkt het vanuit de gemeente. Het gratis parkeren geldt tot en met 6 april. Deze periode kan worden verlengd als de termijn van de maatregelen vanuit de overheid wordt verlengd. In Oss heeft de gemeente verschillende parkeergelegenheden gesloten. Voor de overige plekken geldt gratis parkeren. De gezondheid van bezoekers is het zwaarstwegende argument, stelt centrummanager Jack van Lieshout in het Brabants Dagblad. “Alle ondernemers krijgen richtlijnen over contactloos betalen. Dan kan je in de openbare ruimte niet achterblijven.”

De Belgische gemeenten Knokke-Heist, Eeklo, Roeselare en Willebroek maakten bovengronds parkeren gratis voor inwoners. In Antwerpen stelde Vlaams Belang hetzelfde voor: “Dan kunnen parkeerwachters thuisblijven en jagen we mensen die niet meer in eigen buurt kunnen parkeren niet nodeloos op kosten.” Verantwoordelijk wethouder Koen Kennis vindt de maatregel voorlopig te ver gaan. “We gaan dat niet doen. Momenteel kunnen de parkeerwachters hun werk normaal uitvoeren”, aldus Kennis.