Heerenveen opent elektrische snellaadpalen

vrijdag 9 november 2012
timer 2 min
Woensdagmiddag 31 oktober zijn twee elektrische snellaadpunten in de gemeente Heerenveen geopend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het Abe Lenstra Stadion zijn de twee laadpalen voor elektrische auto's officieel in gebruik genomen.

Heerenveen opent elektrische snellaadpalen

"Als gemeente moet je niet alleen over elektrisch vervoer praten, je moet het ook laten zien”, zegt wethouder Siebren Siebenga van de gemeente Heerenveen. “Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden, dan moet je ze ook de mogelijkheid bieden om elektrisch te tanken. Vandaar dat we deze laadpalen gerealiseerd hebben.”

Flinke stap vooruit


Ook gedeputeerde Sietske Poepjes van de Provincie Fryslân is enthousiast. “Deze snellaadpaal laadt de accu van een elektrische auto in een half uur tijd naar 80 procent. Deed je iPhone dat maar!” De Provincie heeft een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten waardoor Fryslân focusgebied voor elektrisch vervoer is. “Wij zijn al goed bezig”, zegt de gedeputeerde. “Maar we zijn er nog niet. In 2015 willen we 2000 elektrisch aangedreven voertuigen in de provincie hebben. De snellaadpaal vind ik een prachtige nieuwe techniek. Het is een flinke stap vooruit in de beeldvorming rondom elektrisch rijden.”


Trots op de locatie


De oplaadpalen staan pal voor het Abe Lenstra Stadion. Volgens Joost Steppé, commercieel directeur van sc Heerenveen is dat de perfecte plek. “Het stadion is een duurzaam gebouw. We wekken meer dan een derde van ons eigen energie op. We plaatsen ook terug op het net. Daarnaast hebben we een warmtepomp en we werken veel met ledverlichting. Ik ben daarom ontzettend trots dat deze oplaadmogelijkheden voor ons stadion zijn gerealiseerd.”

Samenwerking


De laadpalen staan op het parkeerterrein aan de Abe Lenstra Boulevard. Liander is de eigenaar van de snellaadpalen. The New Motion is de exploitant en verzorgt alle dienstverlening rondom de laadpalen. De gemeente Heerenveen heeft de grond ter beschikking gesteld.