Hoe gaat het met 2toDrive?

maandag 12 augustus 2013
timer 2 min
Jongeren die met 2toDrive meedoen of willen meedoen, vinden het belangrijk dat je via 2toDrive direct na je 18de verjaardag zelfstandig kunt autorijden en dat je ook vóór die tijd een auto mag besturen. 

Hoe gaat het met 2toDrive?

Bevindingen

Andere belangrijke redenen om met 2toDrive mee te doen zijn dat je daarmee volgens hen een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder wordt. Dit zijn enkele van de bevindingen in de eerste stap van een grote evaluatiestudie naar de effecten van 2toDrive. 

2toDrive

Gebrek aan ervaring is een heel belangrijke oorzaak van het grote ongevalsrisico van jonge automobilisten en ‘begeleid rijden’ biedt de mogelijkheid om in relatief veilige omstandigheden die ervaring op te doen. Op 1 november 2011 is in Nederland een zesjarige proef met begeleid rijden van start gegaan. Deze proef, 2toDrive, houdt in dat jongeren kunnen beginnen met een rijopleiding en het theorie-examen als ze 16,5 jaar oud zijn. Zodra ze 17 jaar oud zijn mogen ze rijexamen doen, maar als ze geslaagd zijn mogen ze tot hun 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van een ervaren bestuurder: de coach. Ervaringen in het buitenland laten zien dat begeleid rijden een effectieve maatregel kan zijn om het ongevalsrisico van beginnende bestuurders te verlagen. Is dit ook in Nederland het geval? Om deze vraag te beantwoorden voert de SWOV – in een aantal stappen – een evaluatiestudie van de proef 2toDrive uit. Gekeken wordt naar zowel verkeersgedrag als ongevalsbetrokkenheid. De eindresultaten worden in 2017 verwacht. 

Lees hier het artikel van de SWOV >>