Internationaal Velomobile Seminar

woensdag 2 mei 2012
timer 5 min
Van 6 tot en met 8 september 2012 vindt het internationale Velomobile Seminar plaats in Dronten. Fietsen wordt steeds meer gezien als oplossing voor een verscheidenheid aan problemen, op internationaal niveau. Fietsen is niet alleen leuk, het helpt bij het reduceren van files, CO2-uitstoot, ziekteverzuim en overgewicht.
Internationaal Velomobile Seminar

Ontwikkelingen


Een gewone fiets is al een voorbeeld van een mooi en efficiënt ontwerp. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Een groep creatieve ontwerpers en techneuten vond de fiets opnieuw uit: de ligfiets en later de velomobiel. Een velomobiel is een door menskracht aangedreven ligfiets op drie of vier wielen, met een stroomlijn, wat het goed bruikbaar maakt in het verkeer. Door die stroomlijn kan een veel hogere snelheid gehaald worden dan met een 'gewone' fiets. Tegelijkertijd is de fietser goed beschermd tegen de elementen. De stroomlijn biedt tevens ruimte bagage mee te nemen.

Nieuw fenomeen


Omdat de velomobiel een relatief nieuw fenomeen is, is het ontwerp nog in ontwikkeling. Op technisch gebied wordt veel uitgeprobeerd. Wereldwijd worden door veelal kleine bedrijven velomobielen op de markt gebracht, waarbij het zwaartepunt in Dronten te vinden is. Fietsen uit Dronten rijden bijvoorbeeld in vrijwel alle landen van Europa, maar ook in Japan, Australië, Amerika en China.

Andere infrastructurele eisen


Een velomobiel is met ongeveer 80 cm nauwelijks breder dan een 'rechtop'-fietser van elleboog tot elleboog. Een kinderaanhanger is breder. Vooral vanwege de hogere snelheid stelt de velomobiel andere eisen aan de infrastructuur: een breder fietspad met ruime bochten. Dit is overigens iets waar alle snelle fietsers baat bij hebben. Er zijn meer brede fietstypen zoals velomobielen: fietsen met kinder-aanhanger of bakfietsen. De meeste op fietsers gerichte infrastructuur in Europa is op zich bruikbaar, maar deze laat een velomobiel vaak niet tot zijn volle recht komen. Doordat een velomobiel sneller gaat bij dezelfde inspanning kun je er aanmerkelijk verder mee komen. Een afstand van 100km of meer is heel gebruikelijk. De huidige infrastructuur maakt duidelijk dat die vooral voor de automobilist is geoptimaliseerd. Hier is voor fietsers nog veel tijdwinst te halen.

Landelijk netwerk


Omdat een velomobiel een grotere actieradius heeft, streeft de vereniging naar een landelijk netwerk van snelle fietsroutes. Een aantal snelwegen is al ingevoerd, andere regio's lopen op deze ontwikkeling achter. De infrastructuurcommissie wil deze uitbreiding graag stimuleren, hulp hierbij is welkom.

Velomibielseminars


Op initiatief van Carl Georg Rasmussen, ontwerper en bouwer van de Leitra, zijn eerder in Denemarken, Zwitserland en Duitsland velomobielseminars georganiseerd. Hier brengen we gebruikers, fabrikanten, ontwikkelaars, infrastructuurbouwers en anderen bijeen om de ontwikkeling en het gebruik van velomobielen verder te stimuleren. Via de website van het huidige velomobielseminar zijn rapportages over de eerdere seminars terug te vinden. In 2012 zal het seminar voor het eerst in Nederland plaatsvinden, en wel in Dronten. Op donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012 zal een wetenschappelijke en technische bijeenkomst plaatsvinden met mondelinge en posterpresentaties. De voertaal is Engels.

De onderwerpen van het seminar:


* Infrastructuur voor het optimaal gebruik van menskracht voor transport
* Promoten en stimuleren van de acceptatie en het gebruik van velomobielen
* Techniek: ontwikkelingen en beperkingen van grensverleggende velomobielen
* Emotie en sociale context van velomobielen

Internationaal velomobieltreffen


Onderdeel van  het seminar is een internationaal velomobieltreffen. Daarvoor kunnen we terecht op de camping in Dronten. Daarnaast zullen er ook overnachtingsmogelijkheden op een ander niveau mogelijk zijn, variërend van Vrienden-op-de-Fiets-adressen tot hotelkamers. Op 8 september wordt een velomobiel toertocht georganiseerd in de (wijde) omgeving van Dronten. Ook een aanval op het bij de Oliebollentocht gevestigde record van 149 velomobielen in een file is onderdeel van het velomobieltreffen.

Ritje maken


We willen mensen die nog niet bekend zijn met velomobielen de mogelijkheid bieden een korte rit te maken. Wij denken daarbij vooral aan beleidsmakers en politici die verantwoordelijk zijn voor infrastructuur. Hiervoor zoeken wij velomobilisten die bereid zijn hiervoor op donderdag 6 september hun velomobiel beschikbaar te stellen. Na een korte uitleg door de eigenaar van de betreffende velomobiel kan dan een kort rondje gereden.

Oproep voor het inzenden van presentaties


Wij roepen geïnteresseerden op voorstellen in te dienen voor een presentatie over een van de thema's. Het voorstel dient een korte samenvatting te geven, zodat de commissie van deskundigen kan beoordelen of het voorstel voor deelname in aanmerking komt, en in welke vorm. Presentaties op het seminar worden gegeven als mondelinge presentatie en/of posterpresentatie. Mondelinge presentaties duren 20 of 30 minuten inclusief vragen.

Voorstellen kunnen tot 1 juni 2012 worden ingediend per e-mail bij het organiserend comité (seminar@ligfiets.net).
* Onderwerp van de e-mail: Velomobile Seminar abstract.
* Het voorstel mag niet langer zijn dan 1 pagina A4.
* Vermeld je volledige adres- en contact gegevens in de email.
* Vergeet niet om het onderwerp aan te geven waaronder je presentatie geschaard moet worden
* Vermeld je voorkeur voor de presentatie methode (mondeling of poster) en de benodigde spreektijd.
Deadline: 1 juni 2012

Technische tentoonstelling


Er is op het seminar ook ruimte voor een technische tentoonstelling. Geïnteresseerden voor deelname aan de technische tentoonstelling kunnen hun voorstel - met een indicatie van de benodigde ruimte en andere voorzieningen - eveneens per e-mail insturen naar het organiserend comité met als onderwerp: Velomobile Seminar Technical Exhibition.

Klik hier voor meer informatie >>


 

Terug naar overzicht nieuws >>>